Washington és Moszkva megállapodott: januárban indulhatnak a szíriai béketárgyalások

Fél éven belül akár béke is lehet. Legalábbis a lázadók és a kormány között. 

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint egy-két hónapon belül el kell dönteni, hogy Szíriának milyen átmeneti egységkormánya legyen, orosz kollégája Szergej Lavrov úgy vélekedett, hogy az egységkormányról fél éven belül megszülethet a megállapodás.
 
A két ország diplomáciájának vezetői pénteken az ENSZ székhelyén tartottak közös sajtóértekezletet annak kapcsán, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, amely megerősíti a szíriai megbékélésre kidolgozott ütemtervet.
 
A határozatban felkérik a világszervezetet, hogy hívja össze a szíriai kormányt és ellenzékét hivatalos tárgyalásokra 
januári céldátummal. 
Emellett a dokumentum 
országos tűzszünetet 
ír elő, amely legkorábban akkor lép hatályba, amikor a szíriai kormányzat és ellenfelei megteszik a politikai átmenethez vezető kezdő lépéseket az ENSZ védnöksége alatt.
 
Ezzel kapcsolatosan az amerikai külügyminiszter január második felét tartotta a tárgyalások reális időpontjának, bár az orosz fél január elejét említette. "Mi nem számítunk arra, hogy a tárgyalások megkezdődnek január első napjaiban. Sokkal ésszerűbb azokat január közepén-végén tartani" - idézte a TASZSZ Kerryt.
 
Lavrov úgy fogalmazott, hogy orosz részről január eleje egyáltalán nem ultimátumszerű dátum. "Számunkra nem a mesterségesen kijelölt dátumok a fontosak, hanem az érdemi eredmények" - szögezte le az orosz diplomácia vezetője, aki úgy vélekedett, hogy a szíriai egységkormány megteremtéséről 
fél éven belül
tető alá lehet hozni az egyezséget. Ez persze teljes békét semmiképp se jelenthetne az egész országban, hiszen a megállapodásba értelemszerűen nem vonnák be az Iszlám Államot, és meglehetősen kétséges, hogy az IÁ-hoz hasonló, szélsőséges dzsihádista ideológiát képviselő szervezetekkel (pl. az al-Núszra Front) meg lehet-e, illetve van-e értelme megállapodni. Ám az mindenképp hatalmas előrelépést jelentene, ha az Aszad vezette kormányerőknek, legalább a nem reménytelenül őrült lázadó csoportokkal sikerülne kiegyeznie.