A WHO szerint tesztekkel lehet fékezni a koronavírus terjedését, Orbán szerint nem

Felszólította minden gyanús eset tesztelésére a koronavírus-járványban érintett országokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Tedros Adhanom Ghebreyesus, a szervezet főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 

egyszerű üzenetünk van minden ország számára: tesztelni, tesztelni, tesztelni!

A főigazgató szerint tesztelni kell mindenkit, akinek tünetek megjelenését megelőző 48 órában kapcsolata volt fertőzöttekkel. Ez azért fontos, mert enélkül nem lehet az új megbetegedéseket időben elkülöníteni, pedig ez a leghatékonyabb módszer a járvány lelassítására.

A WHO eddig 1,5 millió tesztet küldött el 120 országba, ugyanakkor a főigazgató szerint a világ még nem elég felkészült megfelelő mennyiségű teszt elvégzésére.

A magyar kormány egyelőre máshogy látja

A WHO ajánlásának némiképp ellentmond a miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalása. Orbán Viktor a koronavírussal kapcsolatban, azt mondta napirend előtt, hogy

„Mérjünk többet, teszteljünk többet. Ezt tesszük. Nem akarok itt virológiai kiselőadást tartani, csak jelezni szeretném, hogy olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni, tehát nem lehetséges kiszűrni.”

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szintén arról beszélt korábban, hogy értelmetlen lenne szűrési céllal tesztelni. Ez a hozzáállás jól látszik egyébként a statisztikákból is, ami alapján Magyarországon végzik az egyik legkevesebb ilyen tesztet.

Nem kell okosabbnak lenni, mint a járványügyi szakemberek

üzente a 444 újságírójának vasárnap, az operatív törzs sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán államtitkár, aki remélhetőleg a kormány tagjainak is jelezni fogja álláspontját.