Hang nélküli zene, avagy amikor csak olvasunk a muzsikáról és annak előadóiról

Bemutatjuk az ABC 0-24 – Nonstop rock ’n’ roll interjúk című könyvet

Jó nagyot lódítanék, ha azt írnám, hogy azért vettem meg a könyvet, mert kizárólag csak a nekem szimpatikus, és kedvenc előadóimmal készített interjúk szerepelnek benne. De, egyrészt, nálam pár éve „foglalkozási ártalom” az ilyen jellegű, magyar nyelvű kiadványok begyűjtése. Másrészt, sosem volt vaskalapom, és a szemellenző sem tartozik a napi kötelező viseletemhez, úgyhogy – a néhány szereplő esetében felmerülő zenei, illetve ideológiai különbözőségek ellenére – inkább kíváncsian, mint előítéletekkel felvértezve kezdtem neki az olvasásnak.

A tartalomjegyzékkel, és a két szerző bevezetőjével induló – nagyon eltalált borítóval kiadott – több mint 460 oldalas kötetben ABC sorba szedve jönnek egymás után a hazai és külföldi előadókkal, különböző formációkkal készített interjúk, amelyek eredetileg zenei magazinokban, egyéb nyomtatott újságokban, illetve internetes felületeken jelentek meg, azaz jelen esetben ezek ismételt közreadásáról van szó - de úgy vélem, ember legyen a talpán, aki mindegyik interjúra emlékszik az akkori publikáláskor helyet adó médiafelületek olvasóiként. Illetve, helyet kapott az oldalakon egy eddig még nem közzétett korábbi, valamint három, kizárólag ehhez a könyvhöz készített friss kérdezz-felelek is.

A hírek szerint a könyv anyagának összeválogatása teljesen szubjektív módon történt, a két szerző az általuk legkedvesebbnek és legjobban sikerültnek ítélt beszélgetéseket szedte össze (összesen 85-öt!), tehát amolyan best of jellege van a kiadványnak. Amit, ha két szóval kellene jellemeznem, akkor a sűrű és változatos jelzők jutnának legelőször az eszembe. Sűrűnek azért tartom, mert egy-két kivételtől eltekintve az itt olvasható cikkek nem kimondottan nagyinterjúk (vagy életműinterjúk), hanem rendkívül tömör, minimális bevezetővel ellátott – anno mindig egy-egy aktuális eseményhez készített, és az adott megjelenési formához és terjedelemhez igazított – párbeszédek. Változatosnak pedig azért mondanám, mert a már említett ABC sorrendet követő szerkesztésből adódóan szinte állandóan csapong a kifaggatott szereplők által képviselt különböző zenei stílusok között.

Viszont, ami hatalmas fegyvertény – és ezáltal egy pillanatig sem tűnik feleslegesnek ez a fajta múltidézés –, hogy ezek az interjúk, hála a készítők felkészültségének, remekül elkapott pillanatfelvételek az akkori megszólaltatottakról, a gondolataikról, világnézetükről, és az általuk készített dalokról, lemezekről. Tehát a mostani olvasók szinte egy időutazáson vehetnek részt a kilencvenes évek közepétől napjainkig, nem mellékesen pedig az agyukat is pallérozhatják, hiszen néha alaposan el kell gondolkozni, hogy mostanra mivé lett (esetleg hová tűnt) egy-egy, akkor még rivaldafényben élő, alkotó, nyilatkozó sztár/csapat, valamint kapásból beugranak-e a hozzájuk köthető hajdani slágerek, albumok.

Érezhetően a szerzők is szívesen bíbelődtek az összeállítással, hiszen ezzel a komoly megjelenéssel eddigi munkásságuk egy részének – mostantól mindenki számára is elérhető, tehát nyilvános, és ami a legfontosabb, időtálló – „archiválása” sikeresen megtörtént.

 

A kötet végén helyet kapó színes fotógaléria minimális, szinte csak a riporter-válaszadó közös fotóiból tartalmaz néhányat, de ez nem vészes, itt értelemszerűen a szöveges rész adja el a könyvet.

Végezetül, hogy azért szőrszálat is hasogassak: picit túlzásnak (mondhatnám apró megtévesztésnek is) érzem a címben foglalt rock ’n’ roll kifejezést, hiszen néhány szereplő produkcióját még erős jóindulattal sem illetném ezzel a stílus-meghatározással (még a végén kiderül, hogy mégis becsempészett valaki a lakásba egy vaskalapot)… de tényleg csak ennyi a negatívum.

Az ABC 0-24 – Nonstop rock ’n’ roll interjúk című kötet több könyvkiadó bolthálózatában, valamint online felületein elérhető, illetve Ákos honlapjáról is megrendelhető.

A könyvben szereplők: Aerosmith, Alanis Morissette, Alice Cooper, Alice In Chains, Anima Sound System, Apey And The Pea, Apollo 440, Beat Dis, Belga, Bohemian Betyars, Che Sudaka, Clawfinger, Cradle Of Filth, Cure, DJ Bootsie, Dropkick Murphys, Dub FX, EZ Basic, Faith No More, Fish!, Freshfabrik, Fugees, Gogol Bordello, Hangmás, Heaven Street Seven, Helmet, House Of Pain, Isten Háta Mögött, Ivan & The Parazol, James Brown, Jello Biafra, Kiscsillag, Kispál És A Borz, Kolin, Mango, Manoya, Marky Ramone’s Blitzkrieg, Massive Attack, Me’shell Ndegéocello, Mitch Winehouse, Morcheeba, Neck Sprain, Nemjuci, NoMeansNo, Offspring, Porno For Pyros, Primus, Prodigy, Public Enemy, Queens Of The Stone Age, Quimby, Rammstein, Red Hot Chili Peppers, R.E.M., Rex Brown, Sena, Sexepil, Skye Edwards, Slayer, Smashing Pumpkins, Specko Jedno, Stereo MC’s, Suicidal Tendencies, Therapy?, Toy Dolls, Tricky, UK Subs, Vágtázó Halottkémek, Yava.