Zölddel bukott le a zöldek elnöke

Özdemirrel szemben azért vizsgálódik a berlini ügyészség, mert egy, az úgynevezett Ice Bucket Challenge (jeges vizes kihívás) nevű internetes jótékonysági akció keretében a nyáron közzétett videóján egy kendernövény látható erkélyén. A politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről először a Bild am Sonntag bulvárlap számolt be vasárnap.

A politikus azt mondta, hogy a növény szerepeltetése a videón egy szándékos politikai állásfoglalás volt. "A német drogpolitika teljes abszurditása megmutatkozik azon, hogy az ügyészség és a rendőrség egy videóban közzétett, kendernövény formájában kinyilatkoztatott politikai állásfoglalás miatt nyomoz" - mondta a hosszú ideje a kenderből kinyert könnyűdrogok legalizálása mellett álló Zöldek társelnöke.

Egyúttal közölte: Németországnak követnie kéne azoknak az amerikai szövetségi államoknak a példáját, amelyek legalizálták a marihuána fogyasztását. Özdemir szerint a kérdést a Bundestag (a szövetségi parlament alsóháza) előtt kell megvitatni.

Németországban a kender tartását tiltják a törvények. Ugyanakkor a Bild am Sonntag igazságügyi forrásai azt valószínűsítették, hogy az Özdemir elleni nyomozást a törvénysértés jelentéktelensége miatt ejteni fogják. A berlini ügyészség a párt közlése szerint egy másik kendernövény kapcsán is nyomoz Özdemir ellen. Ez utóbbit a pártelnök egy október 11-i pártrendezvényén kapta a Zöldek országos drogpolitikai munkacsoportjának szóvivőjétől, Tibor Harrachtól.