Mi bírta rá Magyar Pétert példátlan kiállására?

Mi bírta rá Magyar Pétert példátlan kiállására?

Gondolatébresztés a magyar politika állott mocsarát felkavaró pártszervező motivációjáról. Tényleg az Orbán-rendszer ellen küzd Magyar Péter? Publicisztika.

A magyar nyilvánosságban már most, néhány hét után kvázi szálaira szételemzett Magyar Péter-jelenség lehetséges magyarázatának összesűrítésére teszünk kísérletet.

Az alapvető kérdés: vajon mi bírta rá Magyart a példátlan kiállására?

Van egyfajta benyomás, gyanú, elmélet, miszerint könnyen lehet, hogy Varga Judit exférje a kegyelmi üggyel felhangosodó pedofilbotrányról terelné el a fókuszt, méghozzá az Orbán Viktor működtette NER szörnyen rafináltan megkomponált mesterterve nyomán.

A jelek ugyan nem erre mutatnak eddig, jelesül az elemi Rogán-ellenességét látva, de teljes bizonyossággal egyelőre nem zárható ki ez az eshetőség. Ahogyan részben szelep szerepe sem.

A másik, populárisabb forgatókönyv alapján viszont valóban egy csalódott volt fideszes figuráról van szó, aki körül hirtelen rég látott népszerűség, sőt, tömegtámogatottság látszik felsorakozni mint pártalapításon fáradozó újdonsült politikus, a Talpra Magyarok Közössége zászlóbontója. Az ellene indított propaganda-hadjárat volumene eddig kétség nélkül őt igazolja.

Az tény, hogy ilyen mérvű figyelem és ilyen felfokozott közhangulat közepette a Völner-Schadl-ügyben robbantani készülő Magyar Péter aligha engedheti meg magának azt a luxust, hogy semmi érdemivel nem szolgál a szimpatizánsainak sem.

A hazai közélet addig tudja ugyanis komolyan venni a mozgalomszervező szándékait, amíg ki nem durran az a bizonyos médialufi, ami a körülötte felgyülemlett hype-ot, felhajtást, csinnadrattát jelenti.

Ám ha a bizonyítékai tényleges jogi, főleg politikai hatást érnek el, úgy sokak számára lehet még egy cseppnyi remény. Nem úgy persze a propagandaminisztérium fejének, akinek szerinte van mitől tartania.

Már csak a kormány lemondásának belengetésével all-int bemondó Magyar keddi ügyészségi meghallgatási műveletére, a birtokában lévő hangfelvétel bemutatására várhatunk, hogy a számára megelőlegezett fedezet érvényt nyerjen. Abból már csupán potens politikai tőkét kell kovácsolnia a NER vasbeton tömbjével szemben.

(Címlapkép: Magyar Péter első ügyészségi meghallgatása után 2024. március 2-án. Béli Balázs/Alfahír)