Minden kiderülhet! A titkosítások feloldására készül a Jobbik

Azokat is elszámoltatnák, akik a hátterét biztosították az ország szétrablásának.

A politikus szerint Magyarországon a korrupció a költségvetésből történő pénzek elvonása mellett annak másodlagos, begyűrűző hatásai miatt is különösen súlyos problémát jelent. Ennek tulajdonítja többek között az elmúlt években hatalmas méreteket öltő elvándorlást is.

Amikor Mészáros Lőrinc és társai ellopják a magyar adófizetők pénzét, akkor a költségvetés megrövidítése mellett kontraszelektálják a magyar vállalkozói kart is. Ezzel azt üzenik: a tisztesség, tehetség és szorgalom helyett Magyarországon a tisztességtelenség, gátlástalanság és kormányközeliség jelenti az értékeket – emelte ki Vona Gábor. Hozzátette: a korrupció versenyképtelenné teszi a magyar gazdaságot, ennek következtében a bérek is versenyképtelen szinten ragadtak. Megmaradt a szakadék a nyugat-európai és magyar fizetések között, ennek következtében pedig tömegesen hagyják el az emberek az országot.

Véget vetnének a Döbrögi mentalitásnak

Orbán Viktor és kormánya nem úgy tekint a kormányzásra, mint szolgálat, hanem mint uralkodás. A döbrögiség nem más, mint a lopás és az arrogancia nem túl szimpatikus elegye. Ez ellen szól a Jobbik által beterjesztett törvénycsomag – hangsúlyozta a pártelnök.

A Lex Lúdas Matyi címmel meghirdetett antikorrupciós törvénycsomaggal kapcsolatban néhány konkrét részeltet is elárult: még a tavaszi parlamenti ülésszak előtt az Alaptörvénybe emelnék a korrupció elleni harcot. A jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerrel szemben bevezetnék a kormánytagok, országgyűlési képviselők és a milliárdos közbeszerzéseket elnyerő vállalkozók kötelező vagyonosodási vizsgálatát. Kormányra kerülésük esetén fel kívánják oldani azokat a titkosításokat, melyek jelenleg csupán a különböző gazdasági bűncselekmények elrejtését szolgálják. Nemzetközi példák alapján fel kívánják továbbá állítani az antikorrupciós ügyészséget. A közéleti szereplőkkel szemben pedig dupla büntetési tételt alkalmaznának korrupciós bűncselekmények esetében.

Az ország szétrablásában segédkezők is felelnének

Az elmúlt években rengeteg kodifikációs munkát végeztek Magyarország megtisztulása érdekében, ellenzékből azonban ezeket nem tudták még érvényesíteni, 2018-tól viszont már lehetőségük lesz erre – emelte ki Vona Gábor. Úgy látja: a Jobbik kormányra kerülése csupán idő kérdése, ugyanis Orbán Viktor regnálása sem tarthat örökké. Már látja azokat a jeleket, amik azt mutatják; a jelenlegi hatalom a bukás felé indult el.

Az elszámoltatással kapcsolatban elmondta: azokat is felelősségre kívánják majd vonni, akik részesei, kiszolgálói, cinkosai és haszonélvezői a jelenlegi korrupt rendszernek.

Ami itt zajlik, az nem egy játék. Az ország szétlopása és szétrablása zajlik.

Ha ez a kormány megbukik, akkor a Lúdas Matyi-csomag törvénymódosító javaslatival nem csupán a politikusok elszámoltatása fog megtörténni, hanem azoké is, akik biztosították ennek a lopássorozatnak a hátterét - mondta el Vona.