Meggyanúsították az NGM volt helyettes államtitkárát

Az állami tulajdonú Eximbank volt vezérigazgatója kapcsán a pénzintézet ingatlanbérleti szerződése miatt folytat nymozást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Nátrán az állami tulajdonú bank vezetőjeként írta alá a Lánchíd Palota kibérlésére kötött megállapodást, ami miatt a pénzintézet új vezetése tett feljelentést.

Tavalyelőtt indult nyomozás az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

A HVG.hu múlt heti beszámolójában írt arról, hogy az eljárásnak két másik gyanúsítottja is van: egyikük Nobilis Kristóf nagyvállalkozó, akinek az érdekeltségébe tartozik az a patinás Duna-parti ingatlan, amit az állami intézmény kibérelt.

Nátrán Roland védője a Magyar Nemzet megkeresésére közölte: az Eximbank egykori vezérigazgatója nem követett el bűncselekményt, és panasszal élt a gyanúsítás ellen a Fővárosi Főügyészségnél. Az ügyvéd álláspontja szerint a rendőrség egy alapvető büntetőjogi tévedésre alapozza a gyanúsítást. Hozzátette: védence részletes vallomást fog tenni, és tisztázni fogja, hogy nem követett el semmi törvénybe ütközőt. Nobilis Kristóf ügyvédje pedig „jogi abszurdumnak” nevezte az üzletember gyanúsítását, ami ellen szintén panasszal éltek. A védőügyvéd szerint a büntetőeljárás alapját olyan állítások képezik, amelyekről már a magyar bíróság első fokon tényszerűen kimondta, hogy nem igazak.

Az Eximbank azért perli a Nobilis érdekeltségébe tartozó társaságot, mert álláspontja szerint feltűnően értékaránytalan módon adta számukra bérbe a Duna-parti ingatlant. A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a bank keresetét. A bíró szóbeli indoklásában elmondta, nem lehet összemosni a jó erkölcsbe ütközés tilalmát a feltűnő értékaránytalanság tilalmával. Kifejtette azt is, a szakértői vélemény nem támasztotta alá, hogy a vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég és az Eximbank közti bérleti díj valóban feltűnően értékaránytalan volna.