Rogán Antal vagyoni helyzete örök érdekesség marad

Felújított luxusnyaraló, helikopterezés, autóbérlés, kényelmes élet - a miniszter eközben adósságokat görget maga előtt, de nem annyit, mint várható lenne.

A helikopterügyi miniszter -aki vicces módon épp saját maga gúnyolta így Kóka Jánost még ellenzékből- vagyoni helyzete azért régi és érdekes kérdés, mert láthatóan nagyobb luxusban él, mint amit bevallásai egy dolgozói szegénységből feltekintő laikus számára sugallni engednek.

Havi 1.1 millió forintos bruttó miniszteri fizetése ugyan nem alacsony, de ahhoz nem is igazán elegendő, hogy valaki több igencsak drága ingatlan fenntartásáról gondoskodjon, Louis Vuitton táskával járjon, és olykor helikopteren lássák közlekedni az emberek.

Az Átlátszó írta meg még ősszel, hogy Rogán balatoni nyaralója is komoly, becslések szerint akár tízmillió forintot is meghaladó felújításon, bővítésen esett át: nagy medence, teljes légkondicionálás, burkolatcserék, több hónapon át tartó folyamatos külső- és belső munkák zajlottak az ingatlanon. Ennek sem igazán látszik nyoma a papírokban.

Rogán Antal vagyonnyilatkozata szerint továbbra is a II. kerületi Pasa Parkban rendelkezik egy 185 négyzetméteres lakással, de ezen kívül részes egy szintén II. kerületi teremgarázsban, a fentebb említett balatonlellei 115 négyzetméteres nyaralóban, egy szakonyfalui 100 négyzetméteres, és egy 120 négyzetméteres házban, de ugyanitt van két hektár erdője is.

Állítólag a vagyontárgyai sem sokat változtak: továbbra is bérli Audi A3-asát, nézegeti Iványi Grünwald és Bak Imre egy-egy festményét, viszont 507 ezer forintos megtakarítása 446 ezerre csökkent.

A banki törlesztés sem igazán halad: 28,8 milliós tartozásából még mindig megvan 27,6 millió, ami havi százezres törlesztőt jelent: ez egy átlagos budapesti albérletár, miniszteri szinten nem tétel, viszont ebben az ütemben Rogán már nyugdíjas lesz, mire mindent kifizet.

Főleg úgy, hogy magánszemélynek is tartozik: az előző nyilatkozata még 15,2 millióról szólt, ez a szám azóta 18,2 millió. Talán a balatoni nyaraló felújítása állhat emögött, de hárommillió ahhoz igencsak kevés lett volna.

A celebminiszter életszínvonalával kapcsolatos kérdést továbbra sem lehet, vagy érdemes Juhász Péternél egyszerűbben megfogalmazni: MIBŰ?