A tálibok orosz segítséggel harcolnának az amerikaiak ellen

Szövetség?

Syed Mohammed Akbar Agha korábban tálib katonai parancsnok volt, aki 16 év börtönt kapott azért, mert az ENSZ munkatársait túszul ejtette, de 2009-ben amnesztia volt a jutalma. Most egy Kreml közeli lap közölt vele interjút, a Moscow Times pedig összefoglalta az ott elhangzottakat. 

Megtudhattuk, hogy az afganisztáni tálibok többször is megpróbáltak kapcsolatot létesíteni Oroszországgal. Akbar Agha szerint a történelem bizonyítja, hogy Kabul közelebb érezheti magához Moszkvát, mint a nyugati államokat, ami némileg ellentmond azzal, hogy korábban szovjet invázió sújtotta az országot, ami ellen a tálibok pont amerikai segítséggel harcoltak de ezen már túlléptek. Olyannyira, hogy az elmúlt három évben folyamatosan keresték a kapcsolatot.

A tálibok ajánlata nagyjából így nézett ki: ők Moszkvával együtt lépnek fel az Afganisztánban állomásozó amerikai erők ellen, cserébe a milíciák garantálják a határok biztonságát. A kapcsolatfelvétel módja, hogy egy, az Egyesült Arab Emírségekben működő tálib irodába hívtak orosz diplomatákat.

Alapvetően nehezíti a helyzetet, hogy Moszkva ezeket az afgán milíciákat is terrorszervezetnek tartja