Berlin vezetésével komoly európai haderő épülhet - Magyarország nélkül?

fotó: MTI

Németország katonai megállapodásokat köt és igyekszik fejleszteni az európai erők együttműködését. A Magyar Honvédségnek egyelőre nem osztottak lapot.

A NATO európai védelmi minisztereinek tanácskozásán a berlini hadvezetés együttműködési megállapodást írt alá a cseh és román szervezetekkel - írja a Privátbankár. Az egyezség központi része, hogy egy-egy cseh és román dandár német parancsnokság alá kerül, ami azt jelenti, hogy közös kiképzéseken vesznek részt, és erősítik a közös harci képességet. A holland csapatok nagyjából kétharmada már a német parancsnoki rendszer része, a norvégok pedig Berlinnel közös tengeralattjáró-flottillát hoznak létre. Emellett van egy német-francia projekt is, katonai szállító-repülőgépekről. 

Berlin célja, hogy Európa vezető NATO-haderejét fejlessze ki, de ezt nem egyedül teszi, hanem több szövetségessel közösen. Ezt erősíti a cseh és román megállapodás is.

Magyarország?

Németország egyelőre nem kezdeményezte, hogy Magyarországgal is hasonló együttműködést kössön. Ehhez minden bizonnyal arra is szükség lenne, hogy a Magyar Honvédség végre feltámadjon.

A magyar kormány hangoztatja, hogy Európának rendelkeznie kell önálló védelmi képességekkel - ehhez képest pont egy ilyen formálódó kezdeményezésből maradhatunk ki. Az ilyen irányú kiadásaink továbbra is nagyon alacsonyak, a honvédség technikai eszközeinek mindössze a 30%-a fogható biztosan hadra.

A Zrínyi 2026 elnevezésű haderőfejlesztési program segíthet ezen, de a technológiai lemaradást nehéz lesz behozni. Többek közt a robotika, vagy a térinformatika területén is akkora lépéseket kellene tennünk, amekkorára az ipari kapacitásaink miatt nincs lehetőségünk.