Lázár együtt örül a CETA-nak Szanyival és Fodorral

Akkor biztosan mi is nyugodtan alhatunk.

A csütörtöki Kormányinfón arról érdeklődtünk, nem tart-e a kormány attól, hogy a szerdán az EP-ben (Szijjártó Péter kifejezett kérésére) a fideszes képviselők által MSZP-s és DK-s társaikkal közösen megszavazott szabadkereskedelmi egyezmény nyomán dömpingáron érkező kanadai agrártermékek áraszthatják el a hazai piacot, komoly gondot okozva ezzel a magyar gazdáknak?

Lázár János leszögezte:

"Nyugodt a lelkiismeretünk."

A politikus szerint olyan feltételekkel sikerült megkötni a CETA-t, amelyek biztosítják a magyar mezőgazdasági érdekek védelmét.

 

Ez a fenyegetés nagyon hamar élessé válik - Kanada és az Egyesült Államok cégei aratni készülnek

Óriási kockázatot vállaltak az Európai Unió (EU) országai azzal, hogy nem akadályozták meg az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény ideiglenes hatálybalépését. Az észak-amerikai agrárvállalkozások kipucolhatják kontinensük mezőgazdasági szektorát, és az olyan kicsi országok esetén, mint amilyen a magyar is, ez lehet az a utolsó szög a vidék koporsójában.



Megkérdeztük, nem fenyegeti-e az Alaptörvényben is rögzített GMO-mentességet, hogy a génmódosított vetőmagokat értékesítő amerikai multik - például a Monnsanto - kanadai leányvállalataikon keresztül "trójai falóként" használhatják az egyezményt? A CETA értelmében ugyanis egy kanadai cég és egy uniós tagállam közötti vitát nem a helyi, nemzetállami bíróságokon kell rendezni, hanem választott különbíróságokon, amelyeknek a döntését kötelező lesz elfogadnia hazánknak is.

Lázár János nem tart ilyen veszélytől, mivel az egyezmény értelmében az EU területére behozható GMO-s termékek mennyisége szerinte nem éri el azt a szintet, hogy ez Magyarország számára érdemi kockázatot jelentsen.

 

A CETA miatti aggodalmakat nem csak Lázár János tartja megalapozatlannak. Osztozik véleményében a DK-s EP-képviselő, Molnár Csaba is, aki tegnap úgy fogalmazott:

A CETA körül politikai hisztériakeltés zajlik. Nem kell bedőlni a riogatásoknak. Kanadától semmi félni valónk nincs, fejlett jogállam, biztonságos, jó minőségű termékekkel.

Elégedett volt a szocialista Szanyi Tibor is, aki úgy látja, 

A CETA az EU külgazdasági kapcsolataiban eddig példátlanul transzparens tárgyalási folyamat eredménye"

A Liberálisok örömét azonban senki nem tudta felülmúlni. Az egyezmény örömére olyan eksztatikus boldogságtól repdeső közleményt adtak ki, amilyennel utoljára talán a KGST megalapítását ünnepelték Rákosiék. Fodor Gáborék szerint a megállapodás azért nagyszerű, mert

"lehetővé teszi annak a világrendnek a fenntartását, amely a transzatlanti közösség értékrendjén alapul, annak érdekeit szolgálja, de jótéteményeiből az egész világ részesül."

Lázár János lelkiismerete nyugodt, a fideszes, szocialista és gyurcsányista EP-képviselők együtt koccinthatnak Strasbourgban a nagy gombnyomásra, Fodor Gábort pedig a mennyekbe repítette a transzatlanti gyönyör. Ha mindenki ennyire elégedett és boldog, bizonyára mi is nyugodtan alhatunk. Hiszen, amikor az elmúlt 27 év politikai elitje valamit teljes egyetértésben, kéz a kézben csinált, abból,

mi magyarok mindig csak jól jártunk...