"Senki se kezelje tulajdonaként az országot" - Csak két kormányfői ciklust engedélyezne a Jobbik

A valódi kormányzás, és ne a hatalom bebetonozása legyen a cél.

A pártelnök eddigi vállalásai mellé - se szegény, se gazdag migráns ne érkezzen Magyarországra, európai bérunió és a Lex Lúdas Matyi -, melyek egy jövőbeli Jobbik-kormányzás alappilléreit adják, ma egy negyediket is tett:

a Jobbik 2018-as győzelme után egy politikus esetében maximum 8 évre tennék lehetővé, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen.

Szerinte a Max8-ra keresztelt kezdeményezés garantálná az önmérséklet megjelenését a magyar közéletben, amit a Jobbik vállal, mivel a párt szerint a XX. századi politikai kultúrát XXI. századival kell fölváltani.

"Ennek kulcsszava a mi szemszögünkből a szolgálat, nem pedig a Fidesz és az MSZP által gyakorolt uralkodás"

- hangsúlyozta Vona Gábor.

Hozzátette: több nemzetközi példa is létezik arra, hogy a végrehajtó hatalom vezetője két ciklusnál tovább nem töltheti be tisztségét, az ő javaslatukat ezek is inspirálták.

Szerinte ugyanakkor egy érdemi, konstruktív politikai vita is szükséges a kérdésben, ehhez azonban 2018-ban le kell győzni a Fideszt és Orbán Viktort.

Vona úgy véli, ha valaki 8 éven át "tisztességgel és kellő szorgalommal" látja el a végrehajtó hatalom vezetését, az az adott politikusnak és az országnak is "bőven elég". Hozzátette:

"Orbán Viktor jelenleg úgy tekint az országra, mint egy földesúr a személyes tulajdonára, amellyel azt tesz, amit akar, akár a hivatalából fakadó hatalommal visszaélve is."

A legerősebb ellenzéki párt vezetője szerint az országot ma a korrupció "nyers, maffiaszerű burjánzása" jellemzi.

A Jobbik elnöke négy dolgot vár a Max8 bevezetésétől

- A kontraszelekció helyett az egészséges verseny kialakulását, ahol a kormányfő érdeke, hogy alkalmas utódokat neveljen ki, és ne eltakarítsa azokat, ahogy Orbán Viktor tette azokkal, akik 1998-ban körülvették őt. Vona szerint jelenleg "a talpnyalás precizitása és az ebben mutatott szorgalom az előrejutás záloga".

- A teljesítménykényszer áthelyeződését "a hatalom bebetonozásáról és maximalizálásáról" az ország felvirágoztatására és a valódi kormányzásra.

- A politikai kultúra részévé tegye az önmérséklet, az élni és élni hagyni elvét, ami a pártelnök szerint ma "lényegében nem létezik", mivel a kormány számára a demokrácia és a véleménykülönbség "egyre inkább egy fura, zavaró, bántó dolog", amiben ellenségképeket lát.

- Minimalizálja a magyar politikai rendszerben meglévő személyi kockázatot, megszüntesse a személyiségjegek torzulásának esélyét, "frissebbé, demokratikusabbá, az emberek számára inspirálóbbá tegye a magyar közéletet" és "megváltoztassa azt a tendenciát, hogy a magyar emberek egyre inkább elfordulnak a politikától".

(Fotó: MTI)