A német kormány visszautasította Erdogan nácizását

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint a nácizmust idéző gyakorlat, hogy több német városban helyi illetékesek megakadályozták török miniszterek kampányrendezvényeit. Németország visszaszólt.

A német szövetségi kormány határozottan visszautasít minden megnyilatkozást, amely egyenlőségjelet tesz a demokratikus Németország politikája és a nemzetiszocializmus közé

- jelentette ki berlini tájékoztatóján Steffen Seibert kormányszóvivő.

Az összehasonlítás a nemzetiszocializmussal Recep Tayyip Erdogan szavaitól függetlenül is, mindig eleve "abszurd", mert arra irányul, hogy relativizálja és ártalmatlan színben tüntesse fel a nemzetiszocializmus

- tette hozzá.

Németországot és Törökországot szoros társadalmi, gazdasági és katonai kapcsolatok fűzik össze, bár a kormányközi viszonyt pillanatnyilag több kérdésben jelentős véleménykülönbség jellemzi. Ebben a helyzetben mindenkinek törekednie kell arra, hogy indulatoktól mentesen cselekedjék

- mondta a szóvivő.

A török kormány tagjait Németországban éppen úgy megilleti a szólás és a gyülekezés szabadsága, mint bárki mást, de nyilvános rendezvényeket ők is csak átlátható módon és az illetékes hatóságok engedélyével tarthatnak

- mondta Steffen Seibert.

Erdogan éles bírálatokat kapott

A szövetségi parlament (Bundestag-) pártjainak körében élesebben bírálták a török államfő vasárnapi kijelentéseit. A kormányzó kereszténydemokraták (CDU) és az ellenzéki Zöldek részéről is úgy vélték, Recep Tayyip Erdogan elfogadhatatlan megnyilvánulásainak az a magyarázata, hogy meglehetősen tart az államfői jogkör kiterjesztéséről szóló alkotmánymódosításról kiírt áprilisi népszavazás sikertelenségéről.

A Zöldek szerint a népszavazási kampány ügyében a nagyobb török közösségeknek otthont adó uniós tagállamoknak közösen kellene fellépniük, azt az álláspontot kellene együtt képviselniük, hogy török kormánytagok akkor kampányolhatnak az EU-ban, ha Törökországban tiszteletben tartják az ellenzék és a független sajtó jogait. Az ugyancsak ellenzéki Baloldal (Die Linke) szerint meg kell tiltani a török kormánytagoknak a kampányolást, mert a szólásszabadság nem terjed ki a demokráciával ellentétes nézetek népszerűsítésére.

Az utóbbi napokban helyi hatóságok megakadályozták a törökországi alkotmánymódosítási népszavazás kampányának több németországi rendezvényét. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter csütörtök este a baden-württembergi Gaggenauban kampányolt volna, Nihat Zeybekci gazdasági miniszter pedig szombaton az észak-rajna-vesztfáliai Kölnben. Visszavonták mindkét rendezvény engedélyét, illetve a helyszín használatáról szóló szerződést, és miután a gazdasági tárca vezetőjével szervezett programot a rendezők áthelyezték a Köln melletti Frechenbe, az ottani helyszín - egy rendezvénycsarnok - üzemeltetője is közölte, hogy nincs lehetőség annak megtartására.

Nihat Zeybekci végül vasárnap késő este egy kölni szállodában mégis megtartott egy kampányrendezvényt, amely rendben le is zajlott.

Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról, amely arról rendelkezik, hogy megszűnik a miniszterelnöki tisztség és az államfő lesz a végrehajtó hatalom vezetője.

Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, mintegy hárommillió tagja közül minden második rendelkezik választójoggal Törökországban.

Forrás
MTI