„Nem vagyunk rosszabbak, mint a nyugati emberek”

Rövid interjút adott az Alfahírnek a Bolgár Nemzeti Mozgalom ifjúsági tagozatának elnöke.

Miért érezték szükségesnek a csatlakozást az európai béruniót célzó polgári kezdeményezéshez?

A bolgárok számára az egyik legfontosabb indok, a Bulgáriát sújtó demográfiai katasztrófa. Nagyon sok fiatal hagyja el hazánkat, és aztán nem térnek vissza, mert a nyugat-európai életszínvonal sokkal jobb a bolgárnál. Nem ugyanazok a megélhetési körülmények Bulgáriban, mint Németországban, vagy Franciaországban. A társadalmi igazságosságnak kéne lennie az egyik legfontosabb alapelvnek az Európai Unióban. Mi kelet-közép-európai emberek nem másodrendű polgárai vagyunk az Uniónak.

Nem vagyunk rosszabbak, mint a nyugati emberek, és mi is jobb életkörülményeket érdemlünk.

Mire számítanak, sikeres lehet a polgári kezdeményezésük?

Nem biztos, hogy ez sikerülni fog, de egy próbát megér. Ez egy küzdelem, amit nem lehet megnyerni, ha el sem kezdjük.

A konferencián elhangzott, hogy a bérunió Európa jövőjéről is szól, és Kelet-Közép-Európa erősödése Nyugat-Európa számára is fontos lehet. Elképzelhető, hogy nyugat-európai országokból is jelentkezzenek csatlakozók a nyilatkozatukhoz?

Nem, én nem tartom valószínűnek, mert Nyugat-Európa és Kelet-Európa érdekei nem azonosak. A nyugat-európai országok számára előnyösebbek a kelet-közép-európai alacsony bérek. Nincs szükségük olyan országokra, amelyek egyenlőek velük. Ez olyan, mint egy gazdasági diktátum.

A mostani polgári kezdeményezés mentén alakuló szövetség, kiinduló alapja lehet a bérunión túl más ügyek esetében is egy új régiós összefogásnak?

Valószínűleg más kelet-közép-európai országok is megértik ennek a találkozónak, illetve kezdeményezésnek a célját, és esetleg csatlakoznak. Remélem is, mert egyre több ember támogatására van szükségünk. Az pedig már egy kis győzelem lesz, ha minél többeket sikerül ebbe a polgári kezdeményezésbe bekapcsolni.

„Egyenlő munkáért, egyenlő bért!”

„Mi, aláírók, tudjuk a történelemből, hogy a sorsunk közös volt. A mai nappal vállaljuk, hogy a jövőnk is az lesz. A XX. században nemzeteinknek tengernyi szenvedés jutott, de eltökélt szándékunk, hogy a XXI. században közös erővel és összefogással megteremtsük a béke, igazság, biztonság és anyagi gyarapodás alapjait mindannyiunk számára” - áll a keddi béruniós konferencia résztvevői által aláírt nyilatkozat végén.