CEU-s nyilatkozatai miatt rendelték be a kanadai nagykövetet

Nyilatkozatban sürgette a kormányt.

Isabelle Poupart a hivatalos kanadai kormányzati oldalon tett közzé egy nyilatkozatot, amiben sürgeti, hogy minél hamarabb kerüljön sor a törvény módosítására, amire a "magyar vezetők kötelezettséget vállaltak" szombaton.

A külügyi tárca hamisnak nevezte a nagykövet állításait. Kifejtették: azokkal szemben az igazság az, hogy Magyarországon a tanszabadságot senki sem veszélyezteti. "A tanszabadság olyan jog, amely mellett a magyar kormány mindig határozottan kiállt, és védeni fogja a jövőben is", írják. 

Ugyanakkor a kormány elvárhatónak tartja, hogy a külföldi egyetemekre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a magyar iskolákra. "A magyar felsőoktatási törvény nemcsak Soros György iskolájára, a CEU-ra vonatkozik, hanem mind a 28 külföldi egytemre", írták még. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a magyar tanszabadságot "Brüsszel sem kérdőjelezte meg, az indított kötelezettségszegési eljárás témája a szolgáltatások szabad áramlásának esetleges megsértése". Erről a magyar kormány természetesen hajlandó tárgyalni, tették még hozzá, némileg elkenve a valóságot.