Háborúban kufárkodni mindig jó üzlet

Fidesz-közeli cég végzett sokmilliárdos munkát az okoskerítés építésénél.

Eleinte ellentmondás alakult ki arról, hogy ki is építette fel az okoskerítés mintaszakaszát: a Belügyminisztérium szerint rabok építették a kerítést, a rajta lévő eszközöket pedig az állami MVM OVIT telepítette, csakhogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tagadta, hogy az ő alá tartozó MVM dolgozott volna a határzáron. Aztán az Index szerint a szocialista Tóth Bertalan közérdekű adatigénylése során kiderült: a villamosművek alvállalkozóknak dobta szét a munkát,

ezek közül a legnagyobb részt pedig a Fidesz 2014-es szentesi polgármester-jelöltjének, Bozó Zoltánnak MetalCom nevű cége kapta meg.

A lap szerint a cég rendszeresen végez állami megrendelésre munkákat. Az okoskerítésnél 1,72 milliárdért ők építették meg a gerinchálózat egy részét, az intelligens jelzőrendszer megtervezésére és kivitelezésére 16 milliárdot kaptak, oszlophely-tisztítást végeztek további 140 millióért, ADSS-t telepítettek 71 millióért, és Tisza-átfúrást végeztek 78 millióért. Azt pedig még nem lehet tudni, hogy a végösszeg mi lesz, mert a Belügyminisztérium egyelőre nem végzett elszámolást.

Az, hogy a határvédelem kiépítésénél is Fidesz-közeli vállalkozók szerepelnek, ismerve az Orbán-kormány káderpolitikáját, nem lehet túl meglepő. Azonban anélkül, hogy bármit is feltételeznénk, fontos leszögezni: addig, míg a választókat csak a kerítés megléte érdekli, az viszont már nem, hogy közben ne történjenek visszaélések, nehéz következetes tisztességre sarkallni a politikát.