Itt már ételt osztani sem szabad

A Heti Betevő csapata már három éve vasárnaponként meleg ételt oszt a rászorulóknak a budapesti Klauzál téren, a hatóságok viszont rászálltak a tevékenységre, ki akarják szorítani őket a helyszínről, pedig egy nagyon jó kezdeményezésről van szó. Ha nem találnak új helyet teljesen vége lehet a programnak – írja a HVG.

A helyi önkormányzat már korábban betiltotta a Fair Society díjjal jutalmazott Heti Betevő Egyesület Klauzál téri ételosztását, két hónapja csoportokra bontva vándorolnak a rászoruló vendégekkel az utcákon magánterületre. Ez a szituáció elég megalázó, az önkéntesek munkáját pedig alaposan megnehezíti. Három hónapjuk van, hogy új helyszínt találjanak.

„A helyzet, amibe a hetedik kerületi csapatunk került, megvisel minket. Mikor két önkéntes elindul a Klauzál térről, húsz rászorulót kísérve, forgalmat megállítva, vigyázva, hogy senkinek ne essen baja, közben csak egy dolog zakatol a fejében: De hát mi csak ételt akarunk osztani! Nem hisszük el, hogy ennek ennyire bonyolultnak és megalázónak kell lenine.”

 - ismertette a helyzetet a csapat egyik önkéntese.

Az ellehetetlenítés a lényeg

A Heti Betevő már három és fél éve oszt vasárnaponként meleg ételt a rászorulóknak, idén áprilisig ennek a helyszíne az erzsébetvárosi tulajdonban lévő Klauzál tér volt. Az önkormányzat végül indoklás nélkül jelezte, hogy nem hosszabbítja meg a területhasználati engedélyt, így 2016. májusától már a gyülekezési törvényre hivatkozva szervezték a jótékony célú programot. A közterület-felügyelők viszont nem elégedtek meg a rendőrségi bejelentéssel, így megbírságolták az egyesületet.

Ezután az elmúlt két hónapban már egy magánterületen zajlott az ételosztás, a Klauzál térhez közel. A logisztika viszont nem egyszerű: 300 embert csapatokra osztva kell elkísérni a helyszínre. Az önkormányzat viszont nem elégedett meg ennyivel: szigorított a területhasználati engedélyeztetési gyakorlaton, így az Almássy térre beadott kérelmet is feltételekhez kötve adták meg, de csak július hetedikéig. Kéthavonta újra kellene igényelni az engedélyt.

A Heti Betevő három hónapon belül várja önkormányzatok, magánszemélyek, partnerszervezetek jelentkezését a probléma orvoslása érdekében. Ha nem sikerül új helyszínt találni, megszűnik a csapat tevékenysége.