Trump fegyvereket adott Dutertének

Az Egyesült Államok több száz gépfegyvert és gránátvetőt adott a Fülöp-szigeteknek, hogy az ország déli részén szembeszálljon a dzsihadista terroristákkal.

Az Egyesült Államok manilai nagykövetségének hétfői közleménye szerint a "percenként több ezer lövés leadására képes gépfegyvereket" a terrorizmus elleni küzdelemhez nyújtandó amerikai segítség jegyében adták át egy ünnepség keretében. A fegyvereket Manila egy tízéves program keretében kapja, melynek összértéke mintegy 150 millió amerikai dollár.

"Ezek az eszközök megerősítik a Fülöp-szigeteki haditengerészet antiterrorista képességét és hozzájárulnak ahhoz, hogy megvédjék a műveletekben résztvevő katonákat az ország déli részén".

A harc a 200 ezer lakosú Marawiban folyik, ahol az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek felesküdött Maute nevű csoport tagjai elfoglaltak egy iskolát, egy katolikus templomot, egy börtönt pedig felgyújtottak. Emellett túszul ejtettek katolikus híveket és egy papot, a város több pontján pedig harci állásokat alakítottak ki. A fegyveresek a túszok megölésével fenyegetőztek, ha nem hívják vissza az ellenük kivezényelt kormányerőket. A hadsereg mintegy száz katonát - köztük az amerikaiak által kiképzett kommandósokat - vezényelt a városba.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hadiállapotot hirdetett az érintett területen, Mindanao szigetén, és nem zárta ki, hogy az intézkedést országa egészére kiterjeszti, ha a dzsihadista fenyegetés tovább terjed.

Az Egyesült Államok és egykori gyarmata között 1951 óta létezik védelmi egyezmény, Washington a délkelet-ázsiai ország legnagyobb fegyverszállítója.

Duterte elnök hatalomra kerülésével ugyanakkor Manila megpróbál eltávolodni Washingtontól és közeledni Pekinghez és Moszkvához.

A Fülöp-szigeteki elnök pénteken arra panaszkodott, hogy neki nincs szüksége használt amerikai fegyverekre. Amerikai katonai tisztviselők hétfőn ugyanakkor közölték, hogy a szállított fegyverek között egyebek mellett négy M134D típusú géppuska, 300 gépfegyver és 100 gránátvető van, és mind új.

Forrás
MTI