Nem volt túl okos az NSA szupertitkos elemzését kiszivárogtató hölgy

A 444 írja, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumba beillesztették az eredeti oldalakat is, mindenféle óvintézkedés nélkül. John Schindler, egykori NSA-elemző azt is kifogásolta, hogy az ellenséges hírszerzés simán következtethet a papírokból az amerikaiak hírszerző módszereire.

A forrásvédelemmel mit sem törődve, néhány részt ugyan kitakarva, de az eredeti dokumentum egészét beszkennelte az Intercept. Az igazságügyi minisztérium Reality Winner elleni vádirata alapján az FBI nyomozói azt vették észre, hogy az eredeti dokumentum három részbe volt hajtva, tehát kinyomtatott papírokat postáztak. Innentől már gyerekjáték volt megtalálni a forrást. Megnézték, hogy kik nyomtatták ki ezt az iratot és kapásból hat főre szűkült a potenciális szivárogtatók köre. Az Intercept még azt is elárulta, hogy a levelet a georgiai Augustában adták fel, Winner itt él.

Ha ez nem volna elég, a beszkennelt dokumentumon látszanak azok a sárga pöttyök is, amiket a modern nyomtatók használnak az egyedi beazonosítás miatt. Ez alapján az is visszakereshető volt, hogy pontosan mikor és melyik nyomtatót használták, tehát nagyon könnyű volt visszakeresni a forrást.