Ősszel megszületik a független Kurdisztán?

Történelmi pillanat. 

Hemin Havrámi, a kurd autonóm terület elnökének, Maszúd Barzáninak a munkatársa Twitter-bejegyzésében közölte:

"fontos hír: a kurdisztáni függetlenségi népszavazás 2017/9/25-én lesz".

A referendum napját a kurd politikai pártok Barzáni elnökletével megtartott találkozója után tűzték ki - jelentette a TV Rudav nevű kurd csatorna.

Hosjar Zebari magas rangú kurd tisztségviselő, volt iraki pénzügyminiszter még áprilisban közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy az iraki kurd vezetés

még az idén megtartja a kurdisztáni régió függetlenségéről szóló népszavazást,

hogy önrendelkezésével kapcsolatban a lehető "legjobb megállapodást" érhesse majd el az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet felett aratott győzelem után.

A kurdok fontos szerepet játszanak az IÁ elleni hadműveletekben. A Szíriai Demokratikus Erők nevű szíriai ellenzéki ernyőszervezetet és benne a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát - harcosainak képzettségére és létszámára hivatkozva - az Egyesült Államok a leghatékonyabb szövetségesének tartja a dzsihadista terrorszervezet elleni harcban.

Az Iszlám Állam fegyveresei még 2014-ben vonták ellenőrzésük alá Irak északi és nyugati részének jelentős területeit. Azóta azonban a terrorszervezet szinte minden ellenőrzése alatt álló területet elveszített Irakban, ahol már csak az az észak-iraki Moszul óvárosi részének visszafoglalását igyekszik hátráltatni.