Orbán apjának cége lopott recept alapján gyárthatja a ragasztóit

Kilenc éve húzódik a per.

A tapasztalt üzletembereknek mondható Orbán család véleménye szerint egy kontár becsapta őket és egy olyan ragasztó receptúrát adott nekik, ami valójában nem is volt új találmány. A cég mégis évekig fizette Kosztolányi Józsefet, majd egy üzleti vita után pereskedésbe kezdtek. A férfi ugyanis bizton állítja, hogy az Orbán család cége a feje fölött folytatott tárgyalásokat a találmányát illetően, és továbbra is az ő receptjét használják, amihez nem lenne joguk.

A Direkt36 próbálta meg kibogozni a szálakat, de nagyon sok homályos rész maradt még így is a történetben. Például, hogy mennyire adhat független szakértői véleményt egy állami cég Orbán apjának üzletét érintő nyomozás során.

Beindul az üzlet

A Gánt Kő Kft. bányászati dolomit feldolgozásával foglalkozik 1996 óta. A dolomit őrlése során visszamaradt, addig a szemétbe kerülő finom szemcsés por felhasználására támadt Kosztolányi Józsefnek egy ötlete, hogy mi lenne, ha ragasztót gyártana belőle. 2002-ben így elkezdte Gántról vásárolni a dolomitport.

A férfi elismeri, hogy mások is gyártanak ragasztót a porból, ám teljesen más eljárással. Ezt akkor is elmondta, mikor a cég felfigyelt a felvásárlásokra és üzleti ajánlattal élt felé.

Kosztolányi elfogadta és 2005-től az ő receptje alapján ragasztókat kezdett gyártani a Gánt Kő, ahol az ötletgazda alkalmazott és üzemvezető lett, valamint további 5%-ot kapott az eladásból származó nettó árbevétel után.

A szerződésben a receptre vonatkozó titoktartást és a szerződés megszűntével a recept gyártó berendezésekből való törlését is kikötötték. Továbbá, hogy az abban szereplő anyagok ismeretével, nem gyárthat tovább a gyártó még csak hasonló terméket sem az együttműködés megszűntét követően.

Az együttműködés jól indult, a ragasztóra volt kereslet, ám egy idő után Kosztolányi szerint Orbán Győző megelégelte, hogy túl nagy részesedést kap az üzletből, ezért konfliktus alakult ki köztük 2007-ben. 

A kijátszás

Ennek feloldásaként új szerződést kötöttek, és innentől kezdve Kosztolányi cége, a Herkules 777 Bt. megrendelésére gyártotta tovább a gánti cég a terméket. 

A legnagyobb felvásárló a Masterplast 2008-ban kifogással élt a ragasztó minőségét illetően, és nem fizetett Kosztolányinak, aki ezért nem fizetett Orbánéknak. A Masterplast állítólag nem tudott dűlőre jutni Kosztolányival, ami miatt közvetlenül a gyártóhoz fordult, akik tárgyaltak is vele, majd úgy gyártottak le nekik terméket, hogy abból kihagyták a Herkules 777-et.

Az állítólagos rossz minőség miatt aztán a Gánt Kő is szakított Kosztolányival és saját receptúrát fejlesztett, amit azóta is gyárt. A pereskedés most arról folyik, hogy ehhez felhasználták-e az eredeti receptet vagy sem.

A tárgyalást egyszer már újra kellett kezdeni, mert a bíróság csak Orbánék tanújának vallomását vette figyelembe, valamint ismeretlen bizonyítékok alapján döntött.

A per

A per kirívóan hosszúnak számít. A Székesfehérvári Törvényszéken 2016 végén összesen öt olyan ügy volt folyamatban, ami öt évnél régebben kezdődött.

Szakértőket pedig csak hét év után rendeltek ki annak megállípítására, hogy más-e a jelenleg Gánton gyártott ragasztók összetétele, mint a régi terméké. A bíróság az ÉMI nevű állami minősítő céget fogadta el szakértőnek, Kosztolányi kérése ellenére, aki arra hivatkozott, hogy a cég jó kapcsolatot ápol a Gánt Kővel, így a véleménye megkérdőjelezhető.

Időközben még több gyanús eset látott napvilágot, például a régi, még a Herkules 777-el való közös üzlet idejéből maradt zsákokat töltöttem fel az anyaggal, ami sem abban az opcióban nem jogszerű, hogyha az új ragasztó alapanyagát tartalmazta, sem akkor, ha a régiét. Továbbá dokumentumokon is szerepelt, hogy a cég receptúrája alapján készül a ragasztó, mikor már nem volt köztük üzleti kapcsolat.

Kosztolányiék most a szekértői vélemény miatt újabb tárgyalást kértek a bíróságtól, amit szeptemberre tűztek ki.