Senki nem hajtja végre a kvótadöntést, mégis csak a visegrádiakkal szemben indul eljárás

Lázár szerint ez kettős mérce.

A procedúrára azért kerül sor, mert Magyarországnak 2017 szeptemberéig kellene befogadni a kötelező kvótarendszer keretében meghatározott számú migránst.

A kormány az elosztásról szóló döntést az Európai Bíróságon támadta meg. Döntés még nem született az ügyben, az EB mégis megindította az eljárást - mutatott rá a kancelláriaminiszter.

Hozzátette: a brüsszeli határozat értelmében közel százezer migránst kellene szétosztani az uniós tagországok között, ám egyelőre mindössze húszezer embert sikerült áthelyezni. Ennek oka elsősorban az, hogy

a döntést valójában szinte senki sem tartja be.

Lázár többek között példaként megemlítette, hogy

Ausztriának mintegy kétezerből nulla,

Svédországnak 1300-ból 42,

Franciaországnak 9323-ból 886,

Szlovéniának 587-ből 90 embert sikerült befogadnia.

A program kudarcáért nem a kötelezettségszegési eljárással sújtott államok felelősek, hanem azok, akik elvileg elfogadták ezt a rendszert, mégsem hajtják végre – mondta, hozzátéve: ennek ellenére csak Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben indul kötelezettségszegési eljárás.

Az EB kettős mércét alkalmaz, amit a magyar kormány a leghatározottabban visszautasít

- hangsúlyozta Lázár.

A miniszter úgy véli, Magyarország azzal tette meg kötelességét az európai szolidaritás felé, hogy megállította a migrációt a balkáni útvonalon. Ennél többet nem tudunk vállalni - szögezte le a politikus.