Hidegháborút emleget az orosz külügy

Donald Trump pénteken egyebek közt szabad és nemzetközileg ellenőrzött választásokra szólította fel Kubát, egyúttal a kubai emberi jogi helyzet javításához kötötte az amerikai-kubai viszony jövőjét. 

Az orosz külügyminisztérium sajnálatosnak minősítette Trump szavait, és megerősítette Moszkva szolidaritását Kubával. A minisztériumi nyilatkozat szerint Washington legutóbbi kijelentései a hidegháború retorikájára emlékeztetnek.

Oroszország továbbra is szoros kapcsolatokat tart fenn Kubával, és márciusban olyan megállapodást kötött vele, mely szerint kőolajat szállít a szigetországnak, amire egy évtizede nem volt példa.

Trump pénteken bejelentette: kormánya új politikát hirdet, amelyet a kubai emberi jogi helyzet javításához, továbbá a politikai és gazdasági szabadság megteremtésének havannai lépéseihez köti. Közölte, hogy szigorítja a Kubába irányuló turistautak feltételeit, és a Washington nagyon szigorúan őrködik majd afelett, hogy ne áramoljon túl sok dollár a szigetországba. 

Miközben az elnök Floridában beszélt, a Fehér Ház közleményben szögezte le, hogy változatlanul érvényben maradnak a Kuba elleni szankciók, és hogy Washington az ENSZ-nek e szankciók feloldására irányuló minden kezdeményezését megvétózza majd. 

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Trump ugyan választási hadjáratában az amerikai-orosz kapcsolatok javítását ígérte, egyelőre nincs jelentős előrelépés e téren, mi több: a múlt héten az Egyesült Államok szenátusa elsöprő többséggel megszavazta újabb büntetőintézkedések bevezetését Oroszország ellen.