Károly király Önt is várja Visegrádra!

Július 7-től 9-ig ismét királyok, bajvívók, lovagok, komédiások, zenészek és táncosok lepik el Visegrád utcáit.

Károly Róbert 1335-ben királytalálkozóra hívta a cseh és a lengyel uralkodót, az udvarnép hatalmas ünnepséget tartott a vendégek és kíséretük tiszteletére. Ennek a középkori dínomdánomnak a forgatagát idézi meg a Visegrád történelmi városrészeiben zajló szabadtéri fesztivál.

Magyarország legnagyobb hagyományőrző rendezvénye idén is egyedülállóan hiteles történelmi környezetben várja a középkori történelem és kultúra iránt érdeklődő magyar és külföldi vendégeket. Aki július második hétvégéjén a városba látogat, közel 700 évet utazhat vissza az időben, ugyanis Európa csaknem 10 országából közel 1000 fellépő, és még ennél is több korhű öltözetet viselő hagyományőrző lepi el a várost.

Mi idén is kilátogatunk, ahogyan tavaly is:

Hétvégén irány Visegrád, irány a középkor!

Már három évtizede rendezik meg Visegrádon hazánk egyik legnagyobb nyári szabadtéri történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. Gyalogos és lovas lovagi tornák, íjászbemutatók, versenyek, egy komplett várostrom, solymász- és táncbemutatók, rengeteg zenész, táncok, és persze vásár. A háromnapos rendezvényen nyolc országból, közel 1000 fellépő szórakoztatja a középkor iránt érdeklődő közönséget.

A rendezvény keretét ezúttal is a három különböző felépítésű nemzetközi lovagi torna bemutató adja, melyre a fesztivál 3 napja alatt 10 alkalommal kerül sor a királyi palota eredeti pályáján. A lovagi tornákon Európa legjobb hagyományőrző csoportjai mutatnak be csatajeleneteket, lovas és gyalogos küzdelmet, solymász- és íjászbemutatókat, táncos műsorokat, továbbá itt kerül sor az olyan hagyományos viadalokra is, mint a kosztümös íjász-, illetve élősakk-verseny. 

A lovagi tornák mellett a városban több mint 100 program várja a látogatókat a rendezvény ideje alatt.  A szabadtéri színpadon régizenei koncertek, középkori táncbemutatók, komédiás előadások és gyermek bábszínház várja a közönséget naponta 10 és 18 óra között, valamint több mint 100 árus kínálja majd portékáit a város kézműves vásárrá alakuló főutcáján. A forgatagban egész nap utcazenészek és komédiások szórakoztatják a vendégeket, valamint az elmúlt évekhez hasonlóan kézműves mesterek bemutatóit is láthatják majd az érdeklődők.  Pénteken és szombaton az esti fáklyás lovagi tornák után a Királyi Borudvarban hajnali 2 óráig tart a mulatság, ahol további koncertek és táncház várja a mulatni vágyó vendégeket. Igazi különlegességnek ígérkezik a hangulatos platánsoron a V4 utca, ahol a Visegrádi Együttműködés országai mutatkoznak be.

A belépőjeggyel rendelkező látogatók megtekinthetik a királyi palota és a Salamon-torony kiállításait, az ott zajló sokszínű programokat, valamint a Borudvar, a szabadtéri színpad, a vásár és a városi park programjait. A lovagi tornákra külön belépőjegy szól. A látogatók számos jegyvásárlási kedvezménnyel élhetnek: a lovagi tornákra szóló elővételi jegyet és bérletet, valamint az előre bejelentett, csoportos jegyet vásárlók számára térítésmentesen biztosítják a napijegyet szervezők. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik menetrend szerinti szárnyas vagy Kis-dunaági kirándulóhajó járattal érkeznek a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra (a három nap bármelyikén).

A fesztivál ideje alatt a város területén ingyenes a parkolás.

A játékok részletes programját és a jegyinformációkat itt érheti el.

Harminchárom éve tartó dicső korszak

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat első alkalommal 1985-ben rendezték meg. A fesztivál mára jelentős látogatottságú tömegrendezvénnyé nőtte ki magát, amely alkalmas arra, hogy nemzetközi szinten is ráirányítsa a figyelmet a magyar és egyben az európai kultúra legfontosabb történelmi helyszíneire. A fesztivál történetében fontos mérföldkő, hogy az egyik fő helyszínéül szolgáló történelmi műemlék, a visegrádi királyi palota 2009-ben megkapta az Európai Örökség címet. A díj az európai történelemben kiemelkedő szerepet játszott épületek, emlékhelyek, kulturális javak európai dimenzióját kívánja előtérbe állítani. 2015-ben az Európai Unió legfontosabb kulturális és művészeti eseményeket összefogó intézményétől, az Európai Fesztivál Szövetségtől a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok megkapta a legjobb fesztiváloknak járó EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) minősítést. A rendezvényre Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából, Ausztriából, Erdélyből és Oroszországból érkeznek fellépők.