Miért hagyták ott az egészségügyet az IKEA-ért?

Nem biztos, hogy csak a pénz játszott benne szerepet.

A Pénzcentrum végzett egy rövid számítást a bérek tekintetében. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint az ápolók, szakápolók alapbére 139 ezer forint. Az egyéb juttatásokkal kiegészülve bruttó 197 ezer forintot vihetnek haza a kórház alkalmazottai, míg az Ikea lapnak adott válaszából az derül ki, hogy egy nem vezető beosztású munkavállaló alapbére bruttó 178 ezer forint.

Viszont erre rájön még számos juttatás, mint a szombati és vasárnapi bérpótlék, rendszeres éves bónusz, étkezési hozzájárulás, bérlettámogatás, illetve nyugdíjprogram. 

Arra, hogy mindezekkel együtt mennyi egy dolgozó átlagkeresete nem árulták el, de nem biztos, hogy sokkal többre jön ki, mint az ápolói fizetés.

Akkor mégis miért váltottak az alkalmazottak? Valószínű, hogy a munkakörülmények is nagy szerepet játszottak a döntés meghozatalakor. Ideje lenne ugyanis megérteni, hogy szükséges a béremelés, de emellé az is elengedhetetlen, hogy a dolgozók megfelelő körülmények között tudják ellátni feladataikat. Nem mindegy ugyanis, hogy egy ápolóra hány beteg jut, milyen eszközök állnak rendelkezésre a betegek ellátására. Érdemes lenne abba is jobban belemenni, hogy az egészségügy általános rossz állapotai miatt mennyiben csattan az ostor az ápolókon, akik a leginkább vannak személyes kontaktusban a betegekkel.

A kimerítő ügyeleteket és a munkaerőhiányból adódó kevés szabadidőt is idevehetjük, hiszen szintén tegnapi hír, hogy sok orvos még a szabadsága alatt is dolgozik, hogy kiegészítse fizetését. Így azonban pont azok az emberek nem tudják kipihenni az éves stresszt, akiket a legnagyobb nyomás ér munkájuk során.

Mindannyiunk érdeke kéne legyen, hogy mikor valaki a műtőben egy orvos kezei közé kerül, az kipihenten, legjobb tudása szerint láthassa el a betegeket, ne pedig kimerülten, eszközhiánnyal küzdve próbálkozzon gyógyítani.

És hiába mondja Semjén Zsolt, 

"hogy Magyarország egészségügyi teljesítménye nemzetközi szinten is figyelemreméltó", 

vagy Kövér László, hogy 

"a hazai egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre"

nem hiszem, hogy ezzel bárki is egyetért, ha valamiért be kell térnie egy hazai kórházba.