Demeter Márta: támogatom az alkotmányossági vizsgálatot

A politikus szerint az MSZP magatartása a plakáttörvény kapcsán magyarázatra szorul.

Demeter Márta is részt vett a szinte már-már komikus pénteki Törvényalkotási Bizottsági ülésen, amelyen a fideszes képviselők szó szerint tollba mondták a meghegesztett plakáttörvényüket. A képviselő véleményére már csak azért is kíváncsiak voltunk, mert korábban pont azért lépett ki a szocialista frakcióból, mert nem érezte a kormányváltó szándékot az MSZP-ben.

A plakáttörvény megszületésével kapcsolatban Demeter Márta elmondta, hogy a Fideszt jól láthatóan minden ellentétes, kritikus vélemény zavarja, és már akkor látszott, hogy mindent meg fog tenni, hogy keresztül vigye az elképzelését.

A képviselő szerint Áder János is ezt a törekvést szolgálta, amikor azonnal visszaküldte a kétharmados részeit elveszítő törvényt a Ház elé – így rögtön léphetett a kormánypárt.

Nagyon helyesnek és szépnek tartja azt az ellenzéki összezárást, amivel sikerült megakadályozni múlt héten, hogy a Fidesz elfogadtassa az eredeti lex csicskát, amely megtiltotta volna a kampány időszakon kívüli plakátolást az ellenzéki pártok számára.

A pénteki káoszhoz az vezetett, hogy ebben a folyamatba az MSZP is aktívan bekapcsolódott. Demeter Márta azzal kapcsolatban nem akart találgatni, hogy vajon milyen esetleges belső törésvonalak okozták, hogy az MSZP módosító javaslatával beszállt a Fidesz játékába.

„A választókban joggal merült fel az a kérdés, milyen garanciák lehetnek arra nézve, hogy a jövőben az MSZP nem támogatja majd a kormány hatalmi törekvéseit”

- fogalmazott Demeter, akit saját bevallása szerint azért nem lepett meg az MSZP magatartása. Ugyanakkor véleménye szerint mindez magyarázatra is szorul a választók felé

Teljesen jogos elvárásnak tartja, hogy egyetlen ellenzéki párt se támogassa azt a fideszes törekvést, amely elhallgattatná a kritikus hangokat. A bizottságban elmondott véleményét fenntartotta, miszerint ezek a markáns üzenetek eljutnak a választókhoz, mert egyezik a véleményükkel.

„Attól függetlenül, hogy a plakáttörvényt most elfogadta a kormánypárti többség, az nem fogja megmenteni a Fideszt a 2018-as bukástól”

- szögezte le Demeter Márta.

S hogy mennyire nem a szakmaiságon volt a hangsúly a „törvényalkotás” során, arra jó példa, hogy a CÖF egyébként folytathatja a kampányát, és az elektronikus felületek sem védettek a törvény hatályba lépése után sem.

Az ellenzéki képviselő rögzítette, hogy támogatni fogja a plakáttörvény alkotmányossági vizsgálatát, mert minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy ne léphessen hatályba a lex csicska. Ugyanakkor közölte azt is, hogy a párt- és kampányfinanszírozás rendszerére átfogó szabályozás vár a 2018-as kormányváltás után. A plakáttörvényt, ahogy a civilekkel és a CEU-val szembenit is, azonnal meg kell semmisíteni – zárta értékelését.