Példátlan körülmények között ment át a bizottságon a plakáttörvény – jöhet a parlamenti szavazás

A Törvényalkotási Bizottság kormánypárti többsége elfogadta a plakáttörvényt, így szavazhat róla a parlament. Jellemző a fideszes kapkodásra, hogy már elkezdődött a vita az Országházban a törvényről, de még a testületben nem született döntés erről. Répássy Róbert szóban tett módosító javaslatokat a szöveghez.

Így nyúltak a feleshez a fideszesek:

  • Megbukott az eredeti lex csicska
  • Elbukott az MSZP-Fidesz paktum (elvileg nem lesz kétharmad)
  • Jön a trükközés: ha nem lehet kétharmad, akkor a feleshez nyúlnak
  • Nem azt a törvényt nyújtják be, mint amit Áder János visszaküldött
  • Ha elfogadják a javaslatot, akkor az állam, a minisztérium annyiért plakátol, amennyiért akar (nyilván barátoknak drágán)
  • A pártok viszont nem vehetnek igénybe semmilyen kedvezményt, még akkor sem ha ezzel közpént spórolnának
  • Egyszerű többséggel szabályoznák a pártok működését, alaptörvény-ellenesen
  • Nem vonatkozik a korlátozás a CÖF-re, mert az álcivilek olyan állami cégektől kapnak támogatást, amelyek nincsenek nevesítve, mint költségvetési szerv.

Láthatóan zavarban volt a fideszes többség a módosított plakáttörvény kapcsán. Ahogy az ismert, miután megbukott az MSZP-Fidesz paktum, várhatóan nem lesz meg a kétharmados többség ahhoz, hogy a Jobbik plakátjait eltüntessék (egyébként lesz erről is szavazás a rendkívüli ülésen pénteken...), így csütörtök délután egy egészen új szöveget találtak ki, amelyet aztán péntek délelőtt még szóban kiegészítettek.

A nagy kapkodásnak is köszönhető talán, de több ponton is alaptörvény-ellenes a javaslat, mivel az Alaptörvény VIII. cikke arról értekezik a pártfinanszírozásról:

"a pártok működésének és gazdálkodásának részletes szabályait sarkalatos törvény határozza meg".

Ez nem technikai kérdés

Ezek alapján azt, hogy mennyiért és hogyan helyez el egy párt plakátot, gazdálkodást érintő kérdés, amit sarkalatos törvényben kell szabályozni.

De ugyanúgy sarkalatos törvényben kellene azt is szabályozni, hogy ha valaki ingyen, vagy kedvezményesen akar egy pártnak hirdetőfelületet biztosítani.

Az, hogy ez adománynak minősül, vagy ezentúl illegális pártfinanszírozás, arról szintén a parlament kétharmadának kellene döntenie.

Staudt Gábor érvelésre azonban a Fidesz azzal a képtelenséggel reagált, hogy az adószabályok is vonatkoznak a pártokra, és azok sincsenek kétharmadhoz kötve.

Nem erre mondott nemet Áder János

A jobbikos képviselő arról is beszélt, hogy fennáll a közjogi érvénytelenség is, ugyanis a testület túlterjeszkedett Áder János kritikáin - gyakorlatilag egy új törvényt hoztak létre.

Staudt Gábor leszögezte: a Jobbik Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Nem menti meg őket ez sem

Szél Bernadett, LMP-s képviselő azzal érvelt, hogy kormányhivatal nem ellenőrizheti a pártok működését, így ez is az alaptörvénybe ütközik.

A független országgyűlési képviselő, Demeter Márta pedig arról beszélt, hogy felesleges a törvényt szakmai szemmel nézni, mert nem erről szól. Figyelmeztetett: működnek a plakátokon lévő üzenetek, és a törvény elfogadása

"sem fogja megmenteni a kormányt és a Fideszt a bukástól".

Korábban írtuk:

A szóbeli kiegészítés


A központi költségvetésről szóló törvényben nevesített és támogatásban részesített költségvetési szerv és jogi személy „valamint a központi költségvetésről szóló törvényben nevesített és támogatásban részesített jogi személytől támogatásban részesülő jogi személy, amennyiben a támogatásának összege az éves bevételeinek felét eléri” (a továbbiakban: reklámozó) - a közpénzekkel való felelős gazdálkodás érdekében – reklámhordozón az e szakaszban meghatározott módon tehet közzé reklámot és plakátot.


Az újítás szerint „reklámnak minősül a járművön elhelyezett gazdasági reklám is”.

Komolytalanná vált a bizottsági vita – és a legjobb az egészben, hogy be sem fejeződött a testület ülése a plenáris ülésig. Viszont 11 órakor szünetet kellett elrendelnie Gulyás Gergelynek, mert megemlékeznek a napokban elhunyt Rubovszky Györgyről.

Egyébként nemcsak Gulyás Gergely késése miatt nem kezdhették el tárgyalni a plakáttörvényt, de a szocialista Bárándy Gergely bűncselekmény gyanúját vetette fel, mert bár a szocialista frakció nem nyújtotta be a paktumként elhíresült javaslatát a bizottság elé, azt Gulyás Gergely mégis beterjesztette

Egyébként a vita még csak ott tart, hogy Staudt Gábor arra figyelmeztette a bizottság kormánypárti többségét, hogy több ponton is sérti az Alaptörvényt a fideszes beadvány.

A jobbikos politikus egyrészt arra figyelmeztetett, hogy az új bekezdések nem vonatkoznak az álcivil CÖF-re, hiszen az MVM és a Mol állami tulajdonú vállalatok nem nevesített költségvetési szervezetek, így ezekből a pénzekből vígan plakátolhatnak.

Arra is figyelmeztetett Staudt Gábor, hogy alaptörvénybe ütközik, hogy feles törvényben érintik a pártok gazdasági működését, de ezeknek a szabályozását sarkalatos törvényben kellene lefektetni. A jobbik mindenféleképpen az Alkotmánybírósághoz fog fordulni, ha átmegy ez a törvény ma a parlamenten.

Az pedig csak a hab a tortán, hogy Házszabály sértő, hogy úgy tárgyalnak erről a törvényről, mintha ezt küldte volna vissza Áder János köztársasági elnök – Staudt Gábor hangsúlyozta: ez egy teljesen új törvény, és így is kellene ezt kezelni.

Elképesztő a bolsevik tempó! - mondhatnánk.

Pénteken 11 órakor kezdődne a rendkívüli plenáris ülés az elhíresült plakáttörvényről, ezt előzné meg 9:30-kor az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának vitája a fideszes javaslatról – legalábbis papíron.

Csakhogy, 25 perc késéssel kezdődött a Gulyás Gergely által vezetett testület vitája, és elképesztő módon Répássy Róbert (Fidesz) szóban (ez komoly!) tesz kiegészítést a javaslathoz.

Elképesztő, de a képviselők nem is olvashatnak arról, amiről dönteni kell – kevesebb mint 3 óra múlva, és vitázni róla fél óra múlva.

10 óra 30 perc van.