Rákkezelő központot is elért a zsarolóvírus

A kibertámadás károkat okozott az említett kórház mellett annak számos, az állambeli Jales és Fernandópolis településein található egységeinek számítógépes rendszereiben, valamint a betegek adatbázisában is - közölték az onkológiai központ munkatársai az EFE spanyol hírügynökséggel.

A zsarolóvírusnak áldozatul esett a dél-amerikai ország északnyugati részén lévő Rondonia szövetségi tagállam fővárosa, Porto Velho egyik kórházának számítógépes rendszere is, amivel a központ online beteghálózatához tartozó mintegy 6000 páciens kezelésében keletkeztek ezáltal nehézségek.

Az egészségügyi intézményeken kívül kibertámadást szenvedett számos brazil vállalat, köztük több kommunikációs ügynökség is, aminek következtében vezetősége kénytelen volt hazaküldeni alkalmazottait.

A kedden "elszabadult" zsarolóvírussal elkövetett támadásokban a kiberbűnözők - a májusban mintegy 150 országon végigsöprő WannaCry zsarolóvírus esetéhez hasonlóan - 300 dollárt (85 ezer forintot) követelnek a felhasználóktól a zárolt fájlok visszaállításáért cserébe.