Lengyel Róbert, aki a Habony-médiában már jobbikos: „Tétényi Éva előre figyelmeztetett”

Siófok, nyár, Balaton és képviselői sóhajok. Avagy amikor a jobbikos örül egy fideszes javaslatnak.   

Siófokon már az amúgy a fideszesekkel együtt szavazó független képviselőnő is csak sóhajtozik, amikor a fideszes képviselőnő szót kér, a jobbikos képviselőnő pedig egy fideszes indítványban véli felfedezni a sajátját, és ezért örömének ad hangot. Ezek után a polgármester rágalmazása már csak „hab a tortán”?…

Kicsiben sem működik másként a Habony-médiával „ágyúzó” Fidesz-gépezet mint nagyban: Siófokon, ahol pedig ma már mindennek a turizmusról kéne szólni, előbb a köztévé riporterével megkérdeztetik, „igaz-e polgármester úr, hogy fenyegetőzik, vagy erre utasít önkormányzati alkalmazottakat”, utána a helyi fideszesek  sajtótájékoztatót tartanak, kijelentve, hogy a „terjengő szóbeszéd szerint a polgármester fenyegetésre utasít”, másnap az országos hírportál már jobbikos polgármesterként ír a valójában független siófoki városvezetőről, azt is füllentve, hogy a polgármester vitette a rendezvényeket a Balaton-partról a város főterére. Mindeközben a siófoki képviselő-testület többségben lévő Fidesz-frakciója magáévá tesz egy tíz nappal korábbi jobbikos javaslatot, amire akkor az egyik fideszes képviselő még asztalt csapkodva, kivonulással fenyegetőzve reagált…

„Ha már a Fidesz-frakció mindenképpen apasztaná a város tartalékát, akkor költse inkább a húszmillió forintot a hajóállomási rendezvénytér rendbetételére” – Orbánné Wald Marianna képviselő (Jobbik) ezen szavai tíz napja, ahogyan megírtuk, még azért váltottak ki felháborodást a siófoki testület Fidesz-frakciójában, mert akkor éppen fontosabb ügyben, a helyi futballklub támogatásának a növelése (összességében 50 millió forint plusz áfa, ennyi idén és jövőre is) témájában jöttek össze szavazni. Nagy visszhangot váltott ki előzőleg Siófokon a pünkösdi szezonnyitó, pontosabban az, hogy azt a rendezvényt a Balaton-partról a város főterére vitték egy szakértői véleményre hivatkozva, miszerint a kikötői dísztér tömegrendezvény tartására alkalmatlan, balesetveszélyes.

(Ellentmondás 1: a szezonnyitó után a Nemzeti Regattát a Balatoni Hajózási Zrt. mégis az elméletileg alkalmatlan kikötői rendezvénytéren tartotta).

Tíz nap eltelte után azután már maga a Fidesz-frakció terjesztett elő megoldási javaslatot a rendezvénytér rendbetételére – egyikük sem csapkodta már az asztalt, a képviselő-testület pedig természetesen egyhangúlag a folyamat felgyorsítására voksolt, azért, hogy a következő nyári városi rendezvényt már ne az izzasztó főtéri betonteknőben, hanem a Balaton partján lehessen tartani.

(Ellentmondás 2: Habony hírportáljában a siófoki fideszesek azt híresztelik, hogy a rendezvénytér teljesen biztonságos, csak a polgármester akarja onnan elvitetni a programokat. De akkor miféle rendezvénytér-rendbetételre szavazott most egyhangúlag a testület, ha kizárólag a polgármester riogat? És miért hangozhatott el már 2009-ben egy képviselő-testületi ülésen, hogy „sürgős felújításra szorul”? )

Csorba Ottó fideszes pénzügyi bizottsági elnök szerint ha korábban is tudott volt a probléma, akkor a város idei költségvetésében szerepeltetni kellett volna az erre szánt pénzt.

(Ellentmondás 3: Siófokon ezek szerint csak a futballra lehet költségvetésben nem szereplő, rendkívüli kiadásokat megszavazni).

Amikor az illetékes városházi osztályvezető egy konkrét összeget szeretett volna megszavaztatni a képviselőkkel a rendezvénytér rendbetételre, Csorba azzal felelt: nem szeretne „biankó csekket” kiállítani, előbb lássák, milyen munkákat kell elvégezni.

(Ellentmondás 4.: tíz napja még nem jelentett problémát a fideszes pénzügyi bizottsági elnöknek, hogy biankó csekket állítson ki a futballklub számára, hiszen maga mondta,hogy még csak ezt követően foglalják reklámszerződésbe: a klub milyen szolgáltatásokkal ellentételezi a városnak az ötvenmillió plusz áfát).

De hogy Csorbát kissé pozitívabb összefüggésben is feltüntessük: ő volt az, aki – persze csak miután fölrótta a polgármesternek, hogy a város hírnevének is ártott, amikor a turisztikai szezon kezdetén a balesetveszélyes kikötőtérről közleményezett – elismerte, hogy nem volt szerencsés testületi döntés a szezonnyitót a partról a városközpontba vinni.

(Megjegyzés 1: Hát mégsem a polgármester egymaga vitette oda a rendezvényeket?)

Az előző ülésen még asztalt csapkodó Mezőfi Józsefné oly annyira lehiggadt mostanra, hogy alig lehetett kivárni, mire mondandója végére jut, az amúgy legtöbbször a fideszesekkel szavazó független Nagy Sándorné még hangosan sóhajtott is, amikor Mezőfiné szót kért, utóbbi meg is jegyezte, hogy „én nem sóhajtoztam, amikor te szót kértél”.

Orbánné Wald Marianna (Jobbik) ezúttal csak egyszer szólt, amikor örömének adott hangot, amiért a Fidesz ilyen gyorsan reagált a tíz nappal korábbi javaslatára.

Még mondja valaki, hogy a jobbikosok nem tudnak örülni egy fideszes javaslatnak…

De mit szól mindehhez Lengyel Róbert független polgármester?

(Megjegyzés 2.: Lengyelnek gyakorlatilag nem maradt médiafelülete a megszólalásra, az önkormányzat ingyenes havi magazinját és internetes variánsát a helyi Fidesz óvja-felügyeli, a helyi rádió és a megyei sajtó is Fidesz-közeli tulajdonosé, így a polgármester jobb híján saját Facebook-oldalán tájékoztatja azokat, akiket az ő álláspontja is érdekel).

– Büntetőfeljelentést tettem rágalmazás miatt, így az eljárás során remélhetően előkerül az az állítólagos email is, amelyik azt állítja, hogy akár én fenyegettem meg a főtéri rendezvények  ellen ágáló kereskedőket, akár erre utasítottam a beosztottaimat – tájékoztatott Lengyel. – Ezt a rágalmat visszautasítom. Minden mindennel összefügg azonban, immár a Habony-média segítségével támadnak a fideszesek és nem számít nekik, ha alaptalanul, ez a fideszes stílus, az egész ország így működik, újra oda juttatták, hogy „aki nincs velünk, az ellenünk”. Márpedig ez a sötét ötvenes évek jelszava volt, lassan újra lehetne forgatni A tanú című filmet. Végtelenül elkeserít, hogy ilyenek a közállapotaink, ha nem ébred fel időben a nép, annak a következményei beláthatatlanok…

A polgármester arra emlékeztetett: két alkalommal már bebizonyosodott, hogy fideszesek, illetve Fidesz-közeli személyek alaptalanul mocskolták, rágalmazták. – Még alig jelentettem be 2014. nyarán, hogy indulni kívánok a polgármester-választáson (tehát még hivatalosan jelölt sem voltam), a siófoki Fidesz és a KDNP elnökének aláírásával máris a becsületembe gázoló közleményt jelentettek meg, majd kisvártatva egy helyi fideszes kampánykiadványban folytatták a rágalmazásomat. Bíróság előtt mindkét esetben jogerősen bebizonyosodott, hogy alaptalanul rágalmaztak (utóbbi ügyben csak néhány napja, tehát három év után), de úgy látszik, ez sem tántorította el őket. Esztergom korábbi polgármestere, Tétényi Éva jó előre figyelmeztetett, a saját tapasztalatából: ezeknek semmi sem szent, mindent be fognak vetni. Hát, valóban… Reménysugarat az jelent, hogy az igazságszolgáltatás ha lassan is, de azért még működik…