A blokád alá vett Katar válaszolt a követelésekre

A SPA szaúdi hírügynökség szerdára virradóra közzétette a négy arab ország közleményét arról, hogy a válságban közvetítő Kuvaiton keresztül megkapták Katar válaszát még a meghosszabbított határidő lejárta, vagyis kedd éjfél előtt, és megfelelő időben reagálni fognak rá. A négy arab ország által Katarnak adott tíznapos ultimátum határideje eredetileg vasárnap éjfélkor járt le, de a katari külügyminiszter, Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk a válságban közvetítő Kuvaiton keresztül még 48 órát kért tőlük a válaszadásra, és kapott is.

A Katarnak szóló követelsek között szerepelt az al-Dzsazíra televízió bezárása, az Iránnal fennálló kapcsolatok szűkítése és a katari török katonai támaszpont felszámolása is. Az érintett arab országok hangsúlyozták: feltételeik nem képezik alku tárgyát, és az elszigetelés irányába tett további lépésekkel fenyegették Katart, ha nem fogadja el követeléseiket.

Doha szerint az arab országok teljesíthetetlen követelések elé állították. A katari külügyminiszter szombaton közölte, hogy országa kész a párbeszédre, de el fogja utasítani az arab államok követeléseit, mert azok célja nem a terrorizmus elleni küzdelem, hanem az ország szuverenitásának megcsonkítása.