Belharcok az MSZP-ben: régi SZDSZ-esek és Mészáros Lőrinc társa Botka mögött?

A párt végképp kiiratkozhat a potenciális kormányváltó erők sorából, a belharc őszre akár Botkát is elsöpörheti.

A Heti Válasz csütörtökön megjelent számában az MSZP-ben dúló belharcokról ír. Míg korábban nagy volt az öröm a pártban, hogy Botka László elfogadta a miniszterelnök-jelöltséget, egyre többen nézik rossz szemmel a szegedi polgármester ténykedését.

Nem titok: a Botka-ellenes kör egyik vezére Puch László expénztárnok, a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld újságok tulajdonosa.

Botkáék körét zavarja, hogy Puch László médiumainál a kormány rendszeresen hirdet súlyos milliókért, ahogy az sem tetszett nekik, hogy az expénztárnok emberének tartott Tóth Bertalan frakcióvezető alkura készült a Fidesszel a kétharmados plakáttörvény ügyében - ezt végül épp Botka László akadályozta meg közbelépésével. Botka ezt követően kitette a kampányigazgatóságból Puch régi szövetségesét, Baja Ferencet, valamint a 2014-es bukott kampány vezetőjét, Molnár Zsoltot. Botka Kerényi György kommunikációs igazgatóra bízta a párt teljes kommunikációját, ami viszont a frakciónak nem tetszett: Tóth Bertalanék jelezték, hogy többé nem járulnak hozzá a szakember fizetéséhez.

Puch Lászlóék körét az zavarja, hogy a párt irányítását ős-SZDSZ-esek vennék át. Botka egyik tanácsadója Lengyel László, de számít Ruff Bálint szolgálataira is, aki korábban Horn Gábornál, valamint Fodor Gábornál dolgozott. Ruff kapcsolatokat ápol Forró Zoltánnal is, akivel 2013-ban közös céget is alapítottak. Forró korábban Demszky Gábor kabinetfőnökeként tevékenykedett, mostanában viszont inkább a NER felé húz: másfél éve Mészáros Lőrinc konzorciumi társaként nyert meg egy hatmilliárdos közbeszerzést Szilvásváradon, az elmúlt években pedig összesen több mint 9 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el. Botkáék szerint a NER-kapcsolat nem több pletykánál, mikor ugyanis kiderült, hogy Ruff tényező lesz a szociknál, Forró kilépett a közös kft.-jükből.

Puch László köre ugyanakkor egyre komolyabban veszi a belháborút: az egykori pénzember egyik lapja, a Vasárnapi Hírek másfél hete azt írta, hogy ha Botka szeptember-októberig nem mozdítja meg a bizonytalan szavazókat és nem egyesíti a baloldali formációkat, akkor a vezérkarral egyeztetett stratégia szerint repülnie kell - kevesebb mint fél évvel a választások előtt. Ebben az esetben a Heti Válasz szerint újra előveszik a 2014-es, tragikomédiába torkolló forgatókönyvet, az összefogósdit, többek között Gyurcsány Ferenccel. Sőt, az MSZP még arra is kész lehet, hogy beálljon a Párbeszéd nevű mikropártot vezető Karácsony Gergely mögé.