Török Gábor úgy tudja: aggódnak a Fideszben, és a vereségre is felkészülnek

A Heti Válasz aktuális számában csapott össze a politikai elemző és a Nézőpont vezetője.

Mráz szerint a néppártosodó Jobbik még nem tudta megnyerni a baloldaliakat, de a radikális szavazótábor egy része már levált a pártról. „Miért ne szólíthatná meg utóbbiakat a Fidesz?” - teszi fel a kérdést az elemző. (A közpénzekkel teletömött kormányzati média és a Nézőpont elemzői emellett rendszeresen egy új radikális jobboldali párt lehetőségét vetik fel. Jól észrevehető kormányzati érdek, hogy a Jobbik szavazótáborát felszalámizzák. Nemhiába népszerűsíti rendszeresen a Magyar Idők a párttá alakulás útjára lépő Identiteszt, és annak vezetőjét, László Balázst, akinek retorikája egybecseng a kormányzati propagandával, illetve a kormánypártoknak jólesően kritikus a Jobbikkal szemben.)

Török Gábor úgy véli, hogy a Jobbik láthatóan letett a fideszesek megszólításáról és a kormányváltást akarókra hajt.

„A Jobbik szerintem arra épít, hogy a balos együttműködés kudarc lesz, ezért az Orbán-ellenes ellenzéki párt felé mennek 2018-ban”

- állítja. Török szerint ez a stratégia akár működhet is, mert az utóbbi időben több, korábban baloldalra szavazó embertől is azt hallotta, hogy átszavaznak a Jobbikra, ha ez kell a Fidesz újabb győzelmének a megakadályozásához.

„Ha innen nézzük, a Jobbiknak és elnökének is sokat használ a fideszes karaktergyilkolászás; felértékeli a kormányellenes szavazók szemében.”

Mráz Ágoston Sámuel szerint az ősz sorsdöntő lesz: ha október-novemberig nem alakul ki az országban az a most irreálisnak tűnő érzet, hogy győzni tud az ellenzék, akkor a Jobbik és a baloldal is magára és a mandátummaximalizálásra, nem pedig a tábor-összeépítő víziókra koncentrál majd.

„Tényleg nem tudod elképzelni, hogy a Fidesz ne nyerjen 2018-ban?„ - szegezi elemzőtársának a kérdést Török.

„Ha most vasárnap lenne a választás, akkor biztosan nyerne”

- szögezi le Mráz.

„Ha nagyon akarod elméletileg el tudom képzelni, hogy nem nyer a Fidesz”

- teszi hozzá.

Azt is elismeri, hogy a gyakorlatban előfordulhat, ha elkényelmesednek a játékosok, rossz a stratégia, nincs csapatszellem, és a kormányzás nyolcadik évében nagy az elkényelmesedés veszélye, Orbán ezért hívja harcba a táborát, hogy ezt elkerülje.

Török Gábor azonban úgy tapasztalja, ahogy fideszes politikusokkal beszélget, hogy jobban aggódnak annál, mint amennyi magabiztosságot beléjük lehet látni. Arra is felhívja a figyelmet, hogy összességében a kormányváltást akarók – a felmérések egy része szerint – többen vannak a kormány támogatóinál.

„A gazdasági holdudvarban láthatóan mindent megtesznek azért, hogy egy esetleges vereség esetén is minden el legyen rendezve. 2014-ben ilyen nem volt. 'Akár máshogy is alakulhat' – valahogy így tudnám leírni az érzetet”

- állítja Török.

Mráz Ágoston Sámuel ennek ellenére arra fogad, hogy a kormánypártok magabiztos abszolút többséget fognak szerezni a választáson.

Abban mindkét elemző egyetért, hogy az MSZP és Botka László kampánya egyelőre csak a belső vitáktól hangos, ez pedig nem mellékes a Jobbik manőverezése szempontjából.