Zászlóbontás Vecsésen

Fotó: Facebook, Erő és Elszántság

Az Identitesz, a Betyársereg és a Városi Nemzeti Szövetség részvételével bontott zászlót Vecsésen az Erő és Elszántság névre hallgató, vállaltan szélsőjobboldali mozgalom.

Az eseményről beszámoló mno.hu szerint László Balázs, az Identitesz elnöke arról beszélt, hogy az új egység és az új jobboldali létrehozását tűzték ki célul, amelyik szakít a múltba nézéssel és a politikai korrektséggel, ennek jegyében például a rendezvénnyel majdnem párhuzamosan zajló budapesti homoszexuális felvonulást erkölcsi fertőnek nevezte. Különösen fontosnak nevezte továbbá az etnikai önvédelmet, amit még a korrupció, az egészségügy, és az oktatás kérdésénél is előrébb sorol.

Tyirityán Zsolt, a betyársereg vezetője az élettérért való küzdelmet, valamint a „sátáni liberalizmus” élettérből való kiszorítását nevezte az általa érdek-képviseletinek nevezett mozgalom céljának. Elmondta, hogy fontos, ha van a jelenlévőknek „fehér, európai” rassztudata, ehhez pedig azt tette hozzá, hogy ő nem gyűlöl senkit csak elvárja, hogy tartsa tiszteletben, hogy ő egy fehér európai és büszke magyar hazafi.

Mint a Magyar Nemzet on-line kiadása beszámolt róla, eredetileg részese lett volna a szövetségnek az Orosz Mihály Zoltán vezette Érpataki Modell Országos Hálózat is, ám végül ez meghiúsult. A rendezvény előestéjén a kormánypárti Origo megírta, hogy Orosz Mihály Zoltán bejegyeztette a Rend és Igazságosság, azaz RIA elnevezésű pártot, amin viszont Tyirityán annyira megdöbbent, hogy Oroszt arra kérte, ne is jelenjen meg a rendezvényen. A lap rákérdezett, hogy a Jobbik alelnökéhez, Toroczkai Lászlóhoz köthető Hatvannégy Vármegye Mozgalom esetleg nem lesz-e tagja a mozgalomnak, amire Tyirityán azt felelte, hogy a vármegyések szimpátiával figyelik a tevékenységüket, Toroczkait pedig a barátjának nevezte. A Jobbikhoz való viszonyukat pedig úgy írta le, hogy

„nem szövetségesek, de nem is ellenségek”.

A rendezvénynek egyébként Szabó Attila, a Betyársereg szóvivője volt a házigazdája, aki a napokban lépett ki a Jobbikból, mivel - mint mondta - ez már nem az a társaság, „amiért a vérét adná”.

Orosz Mihály Zoltán érdeklődőként jelent meg a pozsonyi csata emlékművénél és az mno.hu-val megosztotta, hogy miért tartja elhibázottnak az Erő és Elszántság alapkoncepcióját, az etnikai önvédelmet. Szerinte meg kell haladni a kommunizmus, a nácizmus és a liberalizmus eszméjét, és nem tartja szerencsésnek ha azok akármilyen „neo”-formában térnek vissza. Kérdésünkre tisztázta, hogy nem tartja Tyirityánékat neonácinak, de leszögezte, hogy ma már nem etnikumok között húzódnak a törésvonalak, hanem az építők és rombolók között.

„A mi mozgalmunk az egység és a hierarchia mozgalma, nálunk az önjárás nincs megengedve” – jegyezte meg László Balázs Orosz Mihály Zoltánék magánakciója kapcsán.