85 éves férfihez törtek be és halálra verték: itt az ítélet

Tizenöt és tizenkilenc év fegyházbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék a két férfit.

Az ügy négy vádlottját nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolták. A harmadrendű vádlott az ítélet kihirdetésekor szabadlábon védekezett, a negyedrendű vádlott időközben meghalt. 

A törvényszék az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett emberölés és magánlaksértés bűntettében, ezért 15 év fegyházra ítélte. A másodrendű vádlott társtettesként elkövetett emberölés és magánlaksértés miatt 19 év fegyházbüntetést kapott. A harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás és magánlaksértés miatt 3 év 6 hónap börtönre ítélték.

Az elsőrendű vádlott az elkövetés időszakában alkalmi munkákból élt, és kábítószer-függősége miatt folyamatos pénzhiányban volt. A másod-, harmad- és negyedrendű vádlott, akinek szintén nem volt bejelentett munkahelye, megismerkedtek az elsőrendű vádlottal és elhatározták, hogy lopni fognak, így rendezik adósságaikat.

A negyedrendű vádlott társainak olyan lakóhelyeket mutatott meg, ahonnan milliós összegben lehet pénzt lopni, akár erőszakkal is. Így került a látókörükbe a 85 éves sértett, aki a nyugdíját évek óta házi italkiméréssel egészítette ki, ezért gyakran nagyobb összegű készpénzt tartott a házában.

A bűncselekmény elkövetésekor az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott maszkot húzott, sötétedés után egy ácskalapáccsal és egy úgynevezett viperával felszerelkezve beugrott az idős férfi kertjébe. Felfeszítették az ajtót és a sértettet álmából felriasztva megfenyegették, hogy megölik, ha nem ad pénzt. A fekvő sértettet az említett eszközökkel és puszta kézzel is sokszor ütlegelték egész testén, majd egy mobiltelefonnal távoztak a házból.

Az idős ember minden erejét összeszedve átment a szomszédban lakó fiához, aki riasztotta a mentőket. A kórházban azonban már nem tudták megmenteni az az idős férfi életét, aki a súlyos bántalmazás következtében elhunyt.

A vádlottakat 2014 októberében fogták el, a Pest Megyei Főügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős kora miatt korlátozottan képes ember ellen elkövetett emberölés, illetve csoportosan elkövetett rablás miatt emelt ellenük vádat 2015 augusztusában.