Olimpiai bajnok vízilabdázóval erősít a Jobbik - Exkluzív interjú

"Nem vagyok jós, de azt érzékelem, hogy a Jobbikot egyre többen kormányérett erőnek tartják."

Hogyan kerül egy olimpiai aranyérmes sportoló a politika világába, és miért épp a Jobbikot választja a közszerepléshez?

Olimpiai bajnokként széleskörű ismertségre és elismerésre tettem szert, és úgy érzem megvan a társadalmi felelősségem abban, hogyha országunkat érintő káros folyamatokat észlelek, akkor fölemeljem a szavamat. Az elmúlt időszakban pedig sajnos igen sok minden ellen muszáj szót emelni.

"Ezért gondoltam, hogy közéleti szerepet vállalok, és külön öröm számomra, hogy az a politikai formáció támogat ebben, amelyik az értékrendemhez mindig is a legközelebb állt."

Szerintem azzal, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom az utóbbi időben mind habitusban, mind retorikában gyökeresen megváltozott, a magyar értelmiség számára felvállalható, kormányzásra alkalmas politikai párttá vált.

Sok közéleti szereplő, köztük sportoló is ódzkodik jobbikos szimpátiájának felvállalásától. Ön nem fél, hogy a jelöltsége miatt kiközösíti a sportélet, vagy úgy általában a közélet?

Nyilván majd elválik, hogy milyen reakciókat vált ki a jelöltségem, de én sajnálatos dolognak tartanám, ha kiközösítést váltana ki.

"Én ugyanaz az ember vagyok, aki a csapatával a szerb válogatott ellen megnyerte az athéni döntőt, és dicsőséget szerezett a nemzetnek. Nem változtam meg."

Elkeserítő lenne, ha a XXI. században Magyarországon valakit hátrány érne azért, mert nyíltan elmondja a véleményét bizonyos kérdésekben.

Milyen témákat kíván képviselni az országgyűlésben, amennyiben a választók bizalmat szavaznak önnek?

Mivel a Somogy megyei 3. számú országos egyéni választókerületből kívánok bekerülni az országgyűlésbe, elsősorban az itt élő emberek véleményét és igényeit szeretném közvetíteni, illetve az ő problémáikat szeretném országos szinten megoldani.

"Ezen kívül - testhezálló módon - az én szakterületem a sport és az agrárium lenne."

Ugyanakkor tudom, hogy "egy jó politikus mindenhez ért", úgyhogy törekedni fogok, hogy minél több téren bővítsem az ismereteimet, de tisztában vagyok a saját korlátaimmal.

Mire számít, hogyan alakulnak majd a 2018-as választások?

"Nem vagyok jós, de azt érzékelem, hogy a Jobbikot egyre többen kormányérett erőnek tartják, a népszerűsége folyamatosan növekszik, és ne feledjük, hogy még 9 hónap van a választásokig."

Úgy gondolom, hogy a párt jó úton halad a céljai megvalósításához, de azzal is tisztában vagyok, hogy sokat kell még tennünk a választók meggyőzéséért és bizalmának elnyeréséért.

Elismerésre méltó pályafutás

Steinmetz Ádám, a kétszeres olimpiai bajnok Steinmetz Barnabás öccse a KSI-ben kezdte pályafutását, majd 1996-ban a Ferencvároshoz igazolt. A 2000–2001-es szezontól a Vasas SC-ben játszott, 2001-ben Magyar Kupát nyert. A következő évben klubjával Magyar Kupa- és KEK-győztes lett.
 
A válogatottal a 2004-es athéni olimpián szerzett aranyérmet, ezt követően 2005-ben a Vasassal ismét megnyerte a Magyar Kupát, 2006-ban pedig az Euroliga negyeddöntőjéig jutottak.
 
A 2008–2009-es szezontól a montenegrói Primorac Kotorban játszott, és új csapatával 2009-ben meg is nyerte az Euroliga döntőjét, majd visszaigazolt a Vasashoz, és a vízilabda Bajnokok Ligáján negyedik lett a klubbal. Tagja volt a londoni olimpián ötödik helyen végző válogatottnak. 2012 októberében a MOB környezetvédelmi bizottságának alelnöke lett.
 
Steinmetz még júniusban a Vasas hivatalos oldalán megjelent interjúban utalt arra, hogy otthagyja a Vasas vízilabda-utánpótlásának szakmai vezetői posztját, miután "olyan lehetőséget kapott a sport világán kívül, mellyel szeretett volna élni".