Növekszik a brit antiszemitizmus

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) 16 oldalas tanulmányában közölte, hogy

2017 első hat hónapjában 767 antiszemita indíttatású verbális, online felületeken elkövetett vagy közvetlen fizikai támadásról szerzett tudomást.

Ez 30 százalékos emelkedés a tavalyi azonos időszakban jelentett 589 ilyen incidenshez képest, és a legmagasabb szám, amelyet a CST bármely korábbi év első feléről eddig feljegyzett azóta, hogy 1984-ben elkezdte tevékenységét.

Az idei év első felében történt antiszemita incidensek közül 80 minősült közvetlen fizikai támadásnak. Ez szintén rekord, és

78 százalékkal meghaladja a tavalyi első hat hónapról jelentett, antiszemita indíttatású fizikai erőszakcselekmények számát.

A CST kimutatása szerint a havonta feljegyzett antiszemita incidensek átlagos száma most már meghaladja a 2011-2013-as időszak átlagának kétszeresét.

A szervezet szerint nem lehet egyetlen kifejezett okhoz kötni a zsidóság elleni atrocitások számának emelkedését, de a hosszú távú folyamatokból az látszik, hogy a Gázai övezetben 2014-ben végrehajtott izraeli hadműveletek óta tartósan magas az ilyen incidensek száma.

A CST csütörtöki jelentése szerint 59 százalékkal több rongálásos jellegű támadás történt zsidó tulajdonban lévő ingatlanok, köztük vallási intézmények ellen az idei első fél évben, mint egy évvel korábban. A zsidó iskoláknál történt antiszemita incidensek száma 22 volt, több mint a kétszerese a 2016 első felében feljegyzett ilyen eseteknek.

További 19 kifejezetten antiszemita incidens zsidó iskolákba, vagy onnan hazafelé tartó gyerekeket ért, ezek közül tíz közvetlen fizikai támadás volt.

Az antiszemita incidensek elkövetőinek többsége, 51 százaléka a CST meghatározása alapján "fehér európai" volt, az "arab, észak-afrikai hátterű" meghatározás a szervezet szerint az elkövetők 5 százalékára illett rá.

Az idei első fél év antiszemita incidenseinek 76 százaléka Londonban és Manchesterben történt. E két nagyvárosban élnek a legnépesebb brit zsidó közösségek.

Amber Rudd belügyminiszter a CST jelentését kommentálva csütörtökön kijelentette: a gyűlölet vezérelte bűncselekmények elleni kormányprogram is hozzájárult az ilyen esetek bejelentési rátájának javításához, ám "egyetlen antiszemita incidens is éppen eggyel több, mint amennyi elfogadható lenne".

Rudd szerint a brit kormány az idén 13,4 millió fontot (4,6 milliárd forintot) fordít a zsidó intézmények védelmére.