Hová tűnnek az Erzsébet-utalványok milliárdjai?

Rászoruló családok üdültetésére kéne fordítani, de csak a profit negyede jutott erre a célra.

A lapnak nem volt könnyű dolga, ugyanis a a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), valamint az általa száz százalékban birtokolt Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (amely az utalványok terjesztéséért felel) egyéb megkereséseikre nem reagált, kizárólag a közérdekű adatigénylésekre.

Ezek számaiból viszont az derül ki, hogy az Erzsébet-utalványokból befolyó pénz jóval több lehetett, mint amennyit végül átadtak az MNÜA-nak, ami viszont az előírásoknak megfelelően a pénz 90 százalékát az üdültetésre fordítja, a fennmaradó 10 százalék pedig a fenntartási költségekre megy el.

A lap számítasi szerint azonban 7-8 milliárd forint eltűnik a rendszerben. A 2013 és a 2015 közötti években például évente 130-150 milliárd forint értékben adtak el utalványokat, amelyekből a bevétel évi 10-11 milliárd forintos lehetett. Tavaly a nyugsíjasoknak utalt karácsonyi "ajándékkal" megugrott az összeg és 207 milliárd forintért adtak el utalványokat, amelyek után összesen 15 milliárdos bevétel keletkezik.

Ebből a bevételből azonban az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-nél, az alapítvány (a tavalyi évet leszámítva) csak 2-3 milliárd forintot kapott a leányvállalatától. Mindezt úgy, hogy benne van az állami támogatás, amire szintén jogosult volt  az alapítvány az elmúlt években. 

„Már a gyermekek üdültetésére szánt pénzeknek is nyoma vész?”

Hová fog még süllyedni az Orbán-kormány, ha már a gyermekek üdültetésére szánt pénzeknek is nyoma vész? - tette fel a kérdést pénteki közleményében Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője és Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.

Emlékeztettek, hogy 2012-ben a Fidesz arra hivatkozva szervezte át az utalványpiacot, hogy annak extraprofitjából ne külföldi multik gyarapodjanak, hanem rászoruló családok, gyerekek üdülhessenek.

Kepli Lajos és Jakab Péter szerint viszont most már úgy látszik, a Fidesz valódi célja nem a gyerekek, pusztán a haverok nyaraltatása volt Hongkongtól Ibizáig.

„A 2018-as kormányváltást követően a Jobbik zéró toleranciát fog hirdetni a tolvaj politikusokkal szemben, gondoskodni fogunk róla, hogy nyári melegben a rászorult gyerekek valóban a vízparton, a fideszes maffiózók viszont a börtönben hűsöljenek.” - fogalmazott a két jobbikos politikus.

Közölték, hogy a Jobbik közérdekű adatigényléssel keresi meg a Magyar Nemzet tényfeltáró újságíróját kikosarazó állami szerveket, ezt követen pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket is.



Arra, hogy a fennmaradó összeget mire költik, vagy kinek a zsebében landol nem sikerült választ találni, ugyanis hiába mondta ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága, hogy a cég közfeladatot ellátó szervnek minősül, az mégis elutasította a lap megkereséseit, arra hivatkozva, hogy nem kötelesek adatot szolgáltatni.

Úgy tűnik találtak még egy rést, ahol a közpénz elvesztheti közpénz jellegét.