Venezuelában újabb balhé van kilátásban

Portálunk is figyelemmel kísérte latin-amerikai országban négy hónapja tartó utcai megmozdulásokat, melynek során eddig már több mint százan vesztették életüket.

Washington már korábban eltanácsolta az Egyesült Államok polgárait attól, hogy Venezuelába utazzanak a társadalmi nyugtalanság és az erőszakos cselekmények veszélye miatt.

Most az Egyesült Államok elrendelte, hogy venezuelai diplomatáinak családtagjai a hétvégére hagyják el Caracast tekintettel arra, hogy a főváros nem biztonságos a vasárnap esedékes alkotmányozó parlamenti választások felfokozott hangulata, esetleges zavargások, tömegtüntetések miatt.

Az amerikai külügyminisztérium engedélyezte a nagykövetségén dolgozó nem diplomatáknak, hogy elutazzanak Caracasból, a képviseleten maradók mozgásterét pedig korlátozta a városban.

Mindeközben a szomszédos, néhány éve a drogbárók hazájaként ismert, ám napjainkban egyre biztonságosabbnak számító Kolumbia azt tervezi, hogy 150 ezer különleges vízumot ad a hazájukat a krónikus gazdasági válság és politikai káosz miatt elhagyó venezuelaiaknak - adta hírül pénteken az ország migrációs hatósága.

A vízumok révén a már Kolumbiában tartózkodó venezuelaiak a szokásosan engedélyezett 90 napon túl még két évig maradhatnának az országban. Bogotá a jogosultság feltételeként csak azt szabta meg, hogy az igénylők útlevéllel, hivatalos határállomáson keresztül érkezzenek Kolumbiába és nem folyhat ellenük semmilyen bűnvádi eljárás.

A tartós tartózkodási engedély munkára és tanulásra egyaránt feljogosítaná a venezuelaiakat.

Venezuelában vasárnap  alkotmányozó nemzetgyűlési választást tartanak. A 31 milliós lélekszámú országból az utóbbi idők gazdasági és belpolitikai káosza miatt egyre többen távoztak "nyugatra" - a Venezuelával nyugaton határos Kolumbiába.