Meg kell nézni, hogy nézne ki egy Jobbik kormányzás

Interjú Török Gáborral.

Török Gábor arra a kérdésre, hogy kormányzóképes-e a jobbik, nem mert jóslásokba bocsátkozni. A politológus úgy véli, hogy egy párt kormányzását csak az után lehet megítélni, miután lehetőséget kapott rá, így ítélet helyett 

"érdemes lenne megnézni, hogyan nézne ki egy Jobbik kormányzás."

Visszaemlékezett, hogy 2002-ben ő is úgy gondolta, hogy az MSZP alkalmas lehet az ország vezetésére, végül mégis káoszba taszították azt.

Török Gábor arra a kérdésre, hogy a Jobbik feledtetni tudja-e szélsőjobboldali múltját, azt felelte, hogy nem egy olyan párt van Európában, ami mérséklődött és ezzel növelni tudta szavazóbázisát. Példaként említette az olasz újfasisztákat, akik mára egy elfogadható konzervatív értékrendet képviselnek, vagy a rendszerváltás kori Fideszt, aki felismerve a társadalmi igényeket a liberálisból középre tolódott. 

A néppártosodásban meg van a növekedés lehetősége, hiszen a baloldal nem tűnik úgy, mint aki meg tudna erősödni, és ha a kormányváltó kedv megerősödik, akkor a Jobbik számíthat akár a baloldali választók protest szavazataira is.

[video:https://youtu.be/PikPOi2LcNk]

A politológus nem tudja elképzelni, hogy a politikai palettán labdába rúgó pártok koalíciót kötnének egymással. Inkább egy előrehozott választásba mennének bele, mint abba, hogy koalícióra lépjenek egymással.

Az MSZP-Jobbik koalíció lehetőségét egyértelműen kizárja, hiszen az mindkét fél számára öngyilkos vállalkozás lenne.

A Jobbik nemzetközi térben való megítélésében nem lát különösebb változást Török Gábor, a nemzetközi politikai döntések születésének szintjén továbbra is szélsőjobboldaliként tartják számon a pártot.

Míg itthon a néppártosodás falakat dönt, ahhoz hogy külföldön is érzékeljék sok kitartásra van még szükség.