Átlátszó: Oszter Sándorék mesterséges tórendszere veszélyezteti a Börzsöny legnagyobb tavát

Néhány hét alatt a semmiből több ezer köbméteres tórendszer épült Oszter Sándor diósjenői kastélya mellé – írja az Átlátszó. Az engedélyek szerint a vizes élőhely rekonstrukciója zajlik, de a portál a helyi forrásaira hivatkozva azt állítja: elég biztos, hogy a projekt súlyosan veszélyeztet egy másik vizes élőhelyet, az évszázadok óta itt lévő Jenői-tavat.

Az Oszter Sándor birtokán épülő „vizes élőhely” ugyanis felfogja a Jenői-patak vizét, a szárazság és a hőség miatt pedig a tó vízszintje már így is kritikusan alacsony. Ha Oszterék akárcsak néhány hétre elzárják a patakot, a sekély és túlmelegedő tóban visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el, amelyek eredménye ökológiai katasztrófa lehet – állítják az Átlátszó helyi forrásaink.

A portál arra figyelmezet: egy bizonyos határon túl az algásodást nem lehet visszafordítani, és ez a tóban élő 6-700 millió forint értékű halállomány pusztulásához vezethet. A több száz tonnányi bomló haltetem pedig megadhatja a kegyelemdöfést a tó ökoszisztémájának. Az Átlátszó szerint a legfurcsább az, hogy mindez teljesen legálisan történik, mivel Oszterék rendelkeznek az összes szükséges engedéllyel.