A drogbárók köztünk élnek

Mostanában elég sokat számolunk be a venezuelai eseményekről, ám azt kevesen tudják és a jelenlegi diktatúra kialakítása közben kevés szó esik arról, hogy a drogkereskedelem fellegvára néhány éve Kolumbiából Venezuelába költözött. Történelmi ihletésű sorozatajánlónk következik.

Talán nincs olyan ember a világon, aki ne hallotta volna Pablo Escobar nevét, aki a 80-as években kiérdemelte magának a kokainkirály címet. A kolumbiai drogbáró hatalma csúcsán a világ drogkereskedelmének 80 százalékát tartotta a kezében, 1989-ben a Forbes magazin szerint a világ 7. leggazdagabb embere volt.

Szülővárosában, Medellinben nagy elismertségnek és szeretetnek örvendett, de az országot romokba döntötték a kartellek és az állam közti harcok.

Őszintén a latin-amerikai kultúrának ez a része mindig is jobban vonzott, mint a nagy hangú, gesztikuláló, intrikákat szövögető néplélek, amiket a 90-es évek óta szappanoperák formájában az arcunkba nyomtak. Így mikor meghallottam, hogy a kolumbiai drogkereskedelem fénykoráról készítenek sorozatot felettébb nagy várakozás töltött el.

A sorozat pedig annyira jól sikerült, hogy mindenkinek kötelező darab, amennyiben kicsit is érdekli a téma. A szereplőgárda zseniális, az pedig külön pontot érdemel, hogy egyszerre angol és spanyol nyelvű.

A történet ragaszkodik a valódi eseményekhez, az más kérdés, hogy a filmvilágban egyre divatosabb negatív hős karakterében jeleníti meg Escobart. Ezért több kritikát is kapott a sorozat, hogy emberivé, már-már sajnálható személlyé tesz egy tömeggyilkos drogbárót.

Bevallom én is annak drukkoltam, hogy megmeneküljön, de természetesen mint tudjuk nem történhetett így. Itt ért véget a második évad és innentől kell nézőpontot váltani, ami remélem jól sikerül az íróknak. Eddig ugyanis Pablo Escobar életútjába kapcsolódtunk be, az ő személyére volt kihegyezve a sorozat, hiába próbálták ellensúlyozni a DEA-sok karaktereivel, akik a szeptember 1-jén induló harmadik évadban a kiskirályokkal veszik fel a küzdelmet.

Addig is itt az előzetes: