Eltántoríthatatlan a fideszes képviselő az életveszélyes íjászmutatványtól

Az íjászok szerint életveszélyes, a politikus szerint elviszi a show-t.

A terv szerint a rendezvényen Mónus az Egri várból a Dobó tér közepén álló célpontot próbál majd meg eltalálni, míg a téren, kordonok mögött áll majd az érdeklődő tömeg -  írja az Index.

Az Egri Ügyek megkeresésére a Magyar Íjász Szövetség elnöke a szervezet nevében elhatárolódott a mutatványtól, mint mondta, 

„Alap biztonsági szabályunk az, hogy emberek felé nem lövünk, akármilyen jó lövő is valaki, hisz olyan technikai veszélyforrások is felmerülhetnek, amelyek az íjász ellenőrzésén kívül esnek.”

A szövetség nem helyesli, hogy Mónus fellép ehhez hasonló eseményeken, ezzel veszélyeztetve a nézőket és megkockáztatva azt, hogy egy esetleges baleset ártson az íjászsport megítélésének.

A Népszava helyi forrásai szerint Mónus József kikerülve a város vezetőségét és a rendezvény szervezőit, egyenesen a helyi fideszes országgyűlési képviselőt, Nyitrai Zsoltot kereste meg, aki úgy véli az Íjász Szövetségnek nem kellene az embereket riogatnia. Mint mondta, Mónus produkciója csak növeli a nemrég nemzeti emlékhellyé nyilvánított vár és a város vonzerejét.

Véleményével azonban a szakmával szemben egyedül maradt. A lap több íjászt is megkérdezett, hogy mit gondolnak a tervezett programról és mind egyetértettek abban, hogy nem megfelelőek a biztonsági intézkedések és nem lenne szabad az emberek közé lőni. Nem az íjászban kételkednek, hanem a körülményekben.

Mónus József egyébként 2006-ban fiával kezdte az íjászkodást és 2012 óta tartja a tradicionális távlövő világrekordot. Két éve azzal került be a híradásokba, hogy véletlen átlőtte saját kézfejét.