2017. 08. 12. 13:08

Hiába a hergelés? Tíz hónap alatt mindössze húszezer regisztráció

Az idei tusványosi beszéd óta tudjuk, hogy Orbán Viktor a saját hatalmon maradása érdekében kész a nemzettestbe egy újabb vágást ejteni - nemcsak fenntartja a XX. századi bal-jobb ellentétet, de igyekszik megosztani a gúnyhatáron túli magyarságot is az anyaországiakkal. Azonban úgy néz ki, a szavazat maximalizálás egyelőre elakadóban van a külhoni magyarok körében: az elmúlt 10 hónapban mindössze 20 ezer embert sikerült rávenni a 2018-as választási részvételhez szükséges regisztrációra.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy míg a tavaly október 2-i népszavazásra 332 ezer regisztrációs kérelem érkezett (közülük 60 ezren már túl későn adták be), a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteki adatai szerint pedig most 353 ezernél tart a számláló.

Pedig már egy hónapja tart a "regisztrálj, és szavazz a Fideszre!" kampány.

A levélben történő szavazásra a legtöbb regisztráció továbbra is Romániából (148 ezer) érkezett, majd Szerbia következik mintegy 40 ezerrel.

Érdekesség, hogy például Albániából, Amerikai Szamoából és Ruandából eddig 1-1 magyar állampolgár jelentkezett be, de a listán összesen 86 ország szerepel Nepáltól Izlandig. A kettős állampolgárságot tiltó országokból (Szlovákia, Ukrajna, Ausztria) egyelőre 20 ezren szeretnének jövőre részt venni a választáson, majd létszámban azok következnek, akiknek Magyarországon csak tartózkodási helyük van, lakcímük nincs. Németországból 3300-an, az Amerikai Egyesült Államokból 1500-an, Nagy-Britanniából viszont még ezren sem regisztráltak.

Mint ismert, hiába a Jobbik küzdelme, a kormányzat továbbra sem támogatja, hogy a külföldön dolgozó magyarok is levélben szavazhassanak, így akadályozva a magyar gazdasági helyzettel elégedetlen magyarok demokratikus jogait.

Fontos még kiemelni, hogy a regisztrációs listán elhunytak nevei is szerepelhetnek. A regisztráció 10 évig aktív, tehát aki 2014-ben regisztrált, az 2018-ban és 2022-ben is automatikusan kapni fogja a választási csomagot az NVI-től. A magyar állam azonban nem féltétlenül értesül arról, hogy az illető esetleg elhunyt.