Megváltók vagy ugródeszkások?

Új magyarok és a honosítás határai

Alapvetően ennek nem vagyok, volnék híve ennek, ezért jobb híján próbálom diferenciáltan kezelni a kérdést. Azaz:

ha egy külföldi sportoló Magyarországra igazol egy klubba, évekig itt él, itt dolgozik, sportol, összecsiszolódik új hazájával, kialakul egy kötődés, joggal kaphat állampolgárságot, és képviselheti a nemzeti színeinket címeres mezben.

Főleg, ha jobb, vagy legalább olyan jó, mint a magyar átlag.

Aztán itt van ez a DeAndre Kane nevű amerikai kosaras. A Maccabi Tel-Aviv 28 éves hátvédje. Aki a Nemzeti Sport beszámolója szerint nem csatlakozott az Európa-bajnokságra Kazanyban készülő magyar válogatotthoz. Mint kiderült, távolmaradását családi okokkal magyarázta. Vélhetően előbb-utóbb érkezni fog, mert köti a szerződése, amit ha megszegne, 25 millió forintot kéne fizetnie a magyar szövetségnek. 

Függetlenül a konkrét esettől, a családi okoktól, van abban valami nagyon rossz üzenet, hogy egy magyar válogatott játékos szereplését a biztonság kedvéért kvázi kaucióval kell biztosítani. És itt nem magyar és nem magyar között van a különbség, hanem a válogatottságot megbecsülő, kiérdemlő, illetve azt főleg nemzetközi kiugrási lehetőségknek tekintő játékosok között.

DeAndre Kane egyébként akkor járt Magyarországon másodszor, amikor letette az állampolgársági esküt. A Nemzeti Sportnak nyilatkozva azt mondta, 

"Budapest csodaszép képeken és az a kevés is tetszett, amit láttam belőle, majd ha bő egy hónap múlva jövök, megnézem jobban. Ja, és van Vapiano, amit imádok, mint ahogy az olasz ételeket általában."

Na, akkor reméljük jókat fog falatozni a kedvenc olasz vendéglőiben, meg azt is, hogy hasznára lesz a magyar válogatottnak az ősszel kezdődő oroszországi Európa-bajnokságon.

Hajrá Magyarok!