Dübörgünk, dübörgünk, de a románok még jobban dübörögnek

A régiós versenytársak többsége szépen lehagy minket.

Reggel 9 órakor tette közzé a KSH az előzetes magyar GDP-adatokat, amelyből kiderült, hogy az idei második negyedévben (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 3,6%-kal bővült a magyar gazdaság az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ami lassulást jelentett az első negyedéves dinamikával összevetve (és az elemzői várakozásokat is messze alulmúlta).

Az Eurostat mérése alapján az Európai Unió GDP-je negyedéves alapon 0,6%-kal, éves bázison 2,3%-kal nőtt 2017 második negyedévében, miközben a 19 tagú eurózóna kibocsátása rendre 0,6%-kal, illetve 2,2%-kal bővült. Ilyen gyors éves növekedésre az eurózónában hat éve nem volt példa.

A csehek egy nagyon erős második negyedévvel a lista élére ugrottak, amivel alaposan meglepték az elemzőket, a képzeletbeli dobogóra még Svédország és Románia fért fel, de 1% feletti növekedésével nem szégyenkezhetett Hollandia, Lettország és Lengyelország sem.

A magyar GDP 0,9%-os bővülése erős középmezőnyre volt elegendő, igaz, a még adatot nem közölt országok között több olyan is van, amely még megelőzhet minket.

A finnek a kiemelkedően jó első negyedévet követően ezúttal a GDP zsugorodásáról számoltak be.

Ezzel Románia már sokadik egymást követő alkalommal tudott a legnagyobb tempóban növekedni, az első negyedéves 5,6%-ról még tovább tudott egy kicsit gyorsulni.

A kelet-közép-európai régió országai közül Szlovákia volt a sereghajtó, de Magyarország és Bulgária 3,6%-os növekedésével sem tudta tartani a lépést az élbollyal.