Érettségi és munkahely nélkül is sportkocsival dönget és magángéppel repül a Kreml szóvivőjének fia

Navalnij szerint Peszkov elsőszülött fiának (a 27 éves fiatalember felvette brit nevelőapja családi nevét viseli)

érettségije sincs és nem dolgozik sehol,

mégis van egy Teslája - amelyet az elnöki szóvivő használ -, egy Range Rovere, egy Ferrarija, egy Mercedese és egy Harley Davidsonja. Choles emellett rendelkezik

110 négyzetméteres, kivételes panorámájú lakással Moszkva belvárosában,

az előkelő Rubljovka negyedben lévő luxusingatlanján pedig idén adott túl.A közösségi oldalakon megosztott fotói szerint a szóvivő fia él-hal az egzotikus külföldi utazásokért, és a lovakért. A nagyobb távolságokat

lehetőleg magánrepülőgépeken vagy az utasszállítók elegánsabb osztályain

téve meg a nagyobb távolságokat.

A hátasok iránt érzett rajongás családi vonás lehet, mivel az aranyifjú anyai ágon 

Szemjon Bugyonnijnak, a Vörös Hadsereg tábornokának, Sztálin rendíthetetlen, ám annál tehetségtelenebb hívének dédunokája. 

Choles Navalnij szerint több mint egy évtizeden állt élt Nagy-Britanniában, ahol 2009-ben kétrendbeli garázdaság miatt, egy évet le kellett ülnie. Oroszországba 2011-2012 körül tér vissza, ahol - mint azt az ellenzéki aktivista állította - 2014-en a saját otthonában megverte 71 éves nagyanyját. Emellett a gyerektartás fizetésében sem jelentkezik. 

Az ellenzéki aktivista kinyomozta, hogy a elnöki szóvivő sarja

14 hónap alatt 116 közlekedési kihágást hajtott végre,

ami miatt sohasem vonták komolyan felelősségre, mint más egyes, kevésbé kivételes helyzetű "aranyifjakat".
 

A videóban Navalnij elmondta, hogy Choles a hazatérését követően rövid ideig felbukkant az RT állami tévécsatorna riporterei között, majd kreatív igazgatóként működött egy Fight Nights elnevezésű, küzdősportokkal foglalkozó cégnél - amelynek tulajdonosa Peszkov dúsgazdag barátja, Zija Magomedov -, idén pedig egy olyan energetikai cég nyilvántartásában bukkant fel a neve, amely jelenleg semmilyen tevékenységet sem folytat.

Navalnij az általa elmondottakból azt a következtetést vonta le, hogy Oroszországban önerőből felemelkedni lehetetlen és hogy a jó életre esélye csak a korrupt hivatalnokok hozzátartozóinak van. Azokat a nézőket, akik ezzel a helyzettel nem értenek egyet, arra szólította fel, hogy támogassák őt a jövő évi elnökválasztási küzdelemben. 

Navalnij egy másik, az internetre márciusban feltöltött dokumentumfilmben

több mint egymilliárd dolláros korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt.

A videó megjelenése után két országos megmozdulást kezdeményezett a kormányzati pénzügyi visszaélések ellen.

A hivatalos álláspont szerint Navalnij, mivel korábban gazdasági bűncselekmény vádjával két ízben is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték,

2021-ig nem jelöltetheti magát választásokon.

A politikus azonban vitatja ezt. A 41 éves jogász arra hivatkozik, hogy az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

Alekszej Navalnij a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be.