Terror Barcelonában: jelentkezett az Iszlám Állam, egy támadót elfogtak, egyet lelőttek

Rengeteg az ellentmondás az áldozatok számáról, a sajtó 13-ról beszél. Cikkünk folyamatosan frissül!

Frissítés #3:

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett csütörtök este a barcelonai gázolásos merénylet elkövetőjeként. A szervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökség révén tudatta, hogy harcosai a követték el a merényletet válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai támadásaira.

Közben a katalán rendőrség azonosította az őrizetbe vett gyanúsítottat, aki feltehetőleg bérelte és vezette a furgont, amellyel több tucat embert elgázolt. A gyanúsított neve Driss Oukabir, aki marokkói származású francia állampolgár, eredetileg a francia Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint száz kilométerrel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban.

A Reuters brit hírügynökség a La Vanguardia című spanyol lap értesülésére hivatkozva pedig azt írta, a rendőrség agyonlőtte a terroristák egyikét.

Frissítés #2:

A rendőrség agyonlőtte csütörtök este Barcelonában a délutáni tömeges gázolásban részt vevő terroristák egyikét - adta hírül a Reuters brit hírügynökség a La Vanguardia című spanyol lap értesülésére hivatkozva.

A katalán rendőrség közölte, hogy kiüríti a merénylet környékét, a Las Ramblas sugárút érintett részén, mert keresi a merénylő további cinkosát vagy cinkosait. Egyes hírek szerint hárman is részt vehettek a terrorcselekményben.

Frissítés #1:

A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a Barcelonában csütörtök délután elkövetett gázolásos merénylettel kapcsolatban - közölték rendőrségi források a TVE spanyol közszolgálati televíziónak.

Az áldozatok számáról akkora ellentmondások vannak, hogy a katalán kormány belügyi tanácsosa szerint csak egy halottja és 32 sebesültje van a támadásnak, pedig a sajtó már órák óta egy tucat áldozatról ír.

Korábban írtuk:

Az eset a Las Ramblas sugárúton történt, ahol rendszerint sok turista tartózkodik. A spanyol média szerint a tömeges gázolásnak

legkevesebb két halottja, és húsz sebesültje van.

Több spanyol lap azonban azt írja, hogy

akár 13 áldozatot is szedhetett a merénylő.

A rendőrség terrortámadásnak minősítette a történteket.

A tettes, miután szemtanúk szerint több lövést is leadott, elmenekült a helyszínről. Az autóban a rendőrök egy spanyol útlevelet találtak. A TV3 katalán televízió azt jelentette, hogy a sofőr

túszokat ejtett és egy étteremben elbarikádozta magát

az óvárosi La Boquería piachoz közeli egyik étteremben. A helyzet egyelőre annyira nem tiszta, hogy a Reuters szerint két merénylő volt.

Az El Periódico című katalán napilap hivatalos forrásokra hivatkozva azt írja,

egy muszlim férfi

bérelte azt a furgont, amellyel a merényletet elkövették.

Egy helyszíni videón több, járdán fekvő sérült is látható, akiken más járókelők segítenek, de látni lehet több rendőri akcióról is felvételeket. Megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk:

A katalán mentőszolgálat az eset környékén a metró- és vasútállomások lezárását kérte.