Vona és Botka már pihenni sem hagyja a nyaralókat?

Nagy lehet a pánik a siófoki Fideszben.

Nagyon felbolygatta a kedélyeket a helyi Fidesz berkeiben Vona Gábor és Botka László szinte egymást követő siófoki látogatása. Alighanem kitört a pánik a köreikben, helyi Jobbik-MSZP összeborulást vizionálnak, de Lengyel Róbert független polgármester sem maradt adósuk, aki szerint „ha a választók 2018-ban pártszínektől függetlenül valóban átszavaznak a legerősebbnek vélt ellenzéki jelöltre, akkor a Fidesz uralmának vége”.

„A siófoki jobbikos polgármester nyáron sem hagyja, hogy a siófokiak és az itt nyaraló több ezer turista megérdemelt pihenését töltse. Ellenzéki pártvezetőkkel erősít, Vona Gábor után Botka László érkezett Siófokra”

 – ad hangot felháborodásának a polgármesternek címzett nyílt levelében Szajcz Adrián, a siófoki képviselő-testület többségét alkotó Fidesz-frakció vezetője, aki ezek szerint személyes sértésnek vette, hogy előbb a Jobbik elnöke, majd az MSZP miniszterelnök-jelöltje merészelte átlépni „városa” határait.

„Mi dolga lehet Botka Lászlónak Lengyel Róberttel?"

 – teszi fel a kérdést Szajcz. "

Az tisztán látszik, hogy az MSZP és a Jobbik összefogásra készül Siófokon is. Az országgyűlési választások előtt alig egy évvel nincsenek véletlenek. Az itt élők nevében már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy mi hangzott el a két politikus megbeszélésén és mire számíthatnak az itt élők. Milyen a várost is érintő döntések születtek a négyszemközti találkozókon. Mi volt az ellenzéki vezetők látogatásának célja? Az önkormányzat legnagyobb frakciójának joga van tudni mi hangzott el az Önök négyszemközti megbeszélésein”.

A siófoki Fidesz-frakcióvezető nyílt levelének közzétételével szinte egy időben „Botka László közeledik Simicska Jobbikjához” címmel jelent meg cikk az Origón, vagyis mozgásba lendült a kormányzati propagandagépezet. Valamivel később a Pesti Srácok is „tudósított” Botka László és Lengyel Róbert szerdai siófoki sajtótájékoztatójáról, melyen a balatoni főváros első embere egyebek között azt mondta: a választópolgárok bölcsességében bízik, abban, hogy a különböző pártszínekben egymással vetélkedő politikusokon is felül tudnak emelkedni, és választókerületenként kiválasztani azt a jelöltet, pártszínektől függetlenül, akiben teljesítménye, emberi kvalitásai alapján a leginkább megbíznak és arra szavaznak, átszavaznak, akár a salgótarjáni, tapolcai, vagy veszprémi időközi választásokon.

A kormányzati propagandamédia szerint Siófok független polgármestere

„a Jobbik támogatásával lett polgármester, rendszeresen szerepel együtt Vona Gáborral és annak a Magyar Polgármesterek Közösségének elnöke, melynek alelnöke az antiszemita megjegyzéseiről ismert Jobbik-alelnök, Toroczkai László. ”

„2014-ben sem a Jobbik, sem a baloldal nem indított jelöltet a polgármester-választáson, ezzel is segítve azt, hogy csaknem kétharmados fölénnyel legyőzzem a Siófokot öt cikluson át irányító fideszes vetélytársamat” – reagált Lengyel Róbert. "

"S valóban, Vona Gábor felkérésére azonnal csatlakoztam a Jobbik korrupcióellenes munkacsoportjához, hiszen nekem is szívügyem a korrupció kiirtása. A polgármesteri szövetség elnöki tisztét pedig úgy vállaltam el, hogy pártszínekre való tekintet nélkül bővítjük a tagságot, hasonló településvezetőkkel, mint én is, aki nem pártokban és ideológiákban gondolkodom, hanem magyar nemzetben, magyar emberekben. És bár ha Orbán Viktor Siófokra látogat és találkozni szeretne velem, őt is szívesen fogadom, ám abban vagyok érdekelt, hogy megszűnjön a Fidesz uralma, hogy más kormánya legyen az országnak”.

A siófoki polgármester csütörtökön maga is nyílt levélben válaszolt Szajcz Adrián Fidesz-frakcióvezetőnek. Ebből idézünk: „Ami Botka urat illeti: ön azt írja, hogy frakciójának „joga van tudni”, hogy mi hangzott el a négyszemközti megbeszélésünkön. Nos, először is az ön frakciójának semmi köze az én négyszemközti megbeszéléseimhez. De nem beszéltünk négyszemközt egyetlen percet sem polgármester kollégámmal. Ha pedig lett volna négyszemközti megbeszélésünk, akkor akár azt is válaszolhatnám önnek, hogy én meg kíváncsi lennék arra, hogy mondjuk ön és Witzmann Mihály országgyűlési képviselő úr, vagy épp Orbán úr meg például Mészáros Lőrinc, vajon milyen, a siófokiakat (is) érintő kérdésekről diskurálgatnak négyszemközt alkalmanként? Egyébként meg remélem, ha majd a kampányban fideszes országos politikus érkezik városunkba, jó példával elöl járva, a személyes megbeszéléseik tartalmát közzé fogják tenni Siófok népének. (Ugye milyen vicces?)

Hogy mi volt az ellenzéki vezetők célja? Ezt tőlük kérdezze, de szerény véleményem szerint azon dolgoznak gőzerővel, hogy az önök kormányát 2018 tavaszán elzavarják. Meg, hogy önök az emberek oldalán állnak? Igen, van egy olyan rétege ennek az országnak, akik az önök kényuralmának haszonélvezői és rohadt jól érzik magukat ebben a mocsárban. Meg vannak, akiket a felvásárolt médiájuk által még hülyének nézhetnek. Persze vannak szép számmal olyan jobboldali érzelmű emberek is, akik hisznek önökben és kiállnak önök mellett még mindig és meggyőződésből. Tisztelet az utóbbiaknak.

De szeretném felhívni a figyelmét, hogy van sok millió olyan is, akiknek igen csak elegük van az önök által fémjelzett nemzetpusztításból. Még itt Siófokon is… Egyébként pedig megértem a pánikot. Ha a kampány után az emberek a legerősebb, leghitelesebb ellenzéki jelöltre szavaznak/átszavaznak, teljesen függetlenül egyes ellenzéki pártpolitikusok hablatyolásától, egymásra mutogatásától, akkor a Fidesznek vége. Siófokon pedig a helyi Fidesz az utóbbi 2-3 évben tett épp eleget azért, hogy remegjen az a bizonyos léc és remegjenek a lábak…”

Valóban összeborul a Jobbik az MSZP-vel Siófokon?

Autentikus lehet a válaszadásra Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik helyi elnöke, a siófoki központú 4-es választókerület jobbikos képviselőjelöltje, nem mellesleg Siófok főállású alpolgármestere. „Az érezhetően pánikban született nevetséges kormánypropaganda kommentálása helyett feltenném a kérdést: nem érdemelne már meg Siófok, a választókerület egy helyi, itt élő képviselőt? – így Potocskáné.

"Hiszen sem a Fidesz, sem az MSZP várható jelöltje nem Siófokon és még csak nem is a választókerületben él (Witzmann Mihályra és Harangozó Gáborra, potenciális ellenfeleimre gondolok). Mi, siófokiak, elgondolkodhatnánk ezen is. A Jobbik 2014. októberében valóban beállt Lengyel Róbert mögé és talán országos példát is mutatott ezzel Siófok. A választó pártokon felülemelkedő döntést is tud hozni. És a Jobbik ezek után is támogatásáról biztosítja a város polgármesterének törekvéseit, mert a tisztesség és becsületesség útján jár.”