Milliárdos megbízást akasztott le Orbán vejének volt cége

Tiborcz István egykori cége még mindig hasít.

A társaság összesen 17 vasútállomáson cserélheti le a kültéri és beltéri világítótesteket modern, ledes fényforrásokra. Orbán vejének volt cége két szerződést írt alá a vasúttársasággal, az egyik a nyugat-magyarországi, a másik a kelet-magyarországi régió néhány vasútállomására vonatkozik. A lap a megismert közbeszerzési adatok alapján úgy tudja: a két megbízási díj összesen 1,4 milliárd forint értékű.

A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy bár a ledes lámpák áramfogyasztás szempontjából takarékosabbak, a végeredmény nem mindig nyerte el a helyiek tetszését, ahol korábban az Elios korszerűsítette a közvilágítást. A lap a pécsi példát említi: a városban tavaly végezték el a közvilágítás ledesítését, de az annyira nem tetszett a polgároknak, hogy a hibák bejelentésére külön weboldalt hoztak létre, mert sok helyi szerint éjszaka nem lehetett látni a kereszteződésekben.

Orbán Viktor veje, Tiborcz István a Green Investments & Solutions Kft-én keresztül 2015-ig volt tulajdonos az Eliosban. A lap felidézi, hogy akkoriban a cég rengeteg közbeszerzést nyert, és sok európai uniós forráshoz jutott. Négy pályázatot azonban gyanúsnak talált a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF), és a botrány miatt Tiborcz végül eladta a tulajdonrészét a West Hungária Baunak.