Kormányzati hiszti a felcsúti kisvasút miatt

Az EU megnézné mire költötték a pénzét, de a kormány szerint már ez is támadás.

Szeptember 4-én ülésezett az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága, ahol több uniós pénzből megvalósult magyar projekt is előkerült - írja a 24.hu.

A bizottság tényfeltáró küldöttsége magyarországi látogatása során civil szervezetekkel, az Iparkamara képviselőivel és a kormány több tagjával is találkozik majd, és megvizsgálják, hogy a 4-es metróra vagy "egy Budapest közeli vasúti beruházásra", magyarul a felcsúti kisvasútra folyósított brüsszeli pénzeket jól költötték-e el.

Felcsút hallatán nem is kellett több a kormánynak, hogy kiakadjon és kikérje magának, hogy mit szaglásznak ők a miniszterelnök háza táján. A Fidesz szerint

ez politikai támadás, 

sőt mi több egyenesen a választások kimenetelét is befolyásolhatja. 

Igen, az, hogy az emberek számára teljesen észrevétlenül idejön néhány EP-s bizottsági felügyelő és körbejár, az amúgy is az esetek többségében üresen kongó kisvasút körül.

Lázár János nem is hagyta szó nélkül ezt a vérlázító magatartást és levelet írt a bizottságnak, amiben azt írja:

"Különösen felháborítónak tartom, és kategorikusan el is utasítom, hogy a több ezer társfinanszírozásból történetesen azt a projektet vizsgálják, amelyet a magyar miniszterelnök szülőfalujában valósítottak meg."

A bizottság ülésén jelen lévő Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint

Felcsút, a "szerencsétlen kis falu"

beruházásai semmiben sem különböznek a többi turisztikai fejlesztéstől, ezért szakmai és politikai szempontból is kritizálhatónak tartja, hogy pont azt szeretnék megnézni a bizottság tagjai. Szerinte ez a lépés befolyásolhatja a politikai hangulatot is a választások előtt, amit szintén nem tart fairnek.

Inge Gräßlét, a bizottság elnökét nem hatotta meg a politikusok hisztije, mint mondta, 

nem hagyjuk, hogy magyar kormány döntse el, hogy mit nézzünk meg.

Politikai motiváció nincs a vizsgálat mögött és nem feltételezi, hogy annyira fontos lenne a bizottsága, hogy az választásokat tudjon befolyásolni. Hozzátette, hogy a bizottság nem a magyar kormánynak, hanem kizárólag az unió adófizetőinek tartozik elszámolással.